Sporo poczytałem, jeszcze raz pooglądłem i posmakowałem, powąchałem i wg mnie większość cech wskazuje na jeden gatunek:
Tricholoma sciodes.
Wiem, odważne typowanie (tylko jedno zgłoszenie do GREJ), więc uzasadniam:
- ostry smak (dzięki Sławku za zwrócenie uwagi na tę cechę) - co od razu wyklucza w miarę podobne z wyglądu
T. atrosquamosum, T. portentosum, T. terreum, T. stans, przy czym - co dzisiaj jeszcze raz sprawdziłem - nie pojawia się on od razu (jak powinno być u
T. virgatum, ale po ok. 15 sekundach.
- czarniawe i trochę ząbkowane ostrza blaszek,
- ziemisty zapach (przeze mnie określony jako piwniczno-stęchły, co dla mnie oznacza mniej więcej to samo),
- siedlisko - buczyna (
T. virgatum rośnie przy iglastych).
Owocniki po 24h w temp. pokojowej jakoś specjalnie się nie przebarwiły:
Dodatkowo zrobiłem próbę z KOH - wg
http://www.mushroomexpert.com/tricholoma_virgatum.html T. virgatum przebarwia się od KOH na słabo pomarańczowo w kapeluszu i bladożółto w podstawie trzonu. Wg mnie tu praktycznie brak przebarwień (szkoda, że nie zrobiłem próby na świeżych owocnikach):
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, zwłaszcza jeśli przegapiłem jakieś istotne cechy albo podobną z wyglądu gąskę o ostrym smaku.