#4174
od kwietnia 2004
Niepokoi mnie ten kolor hymenoforu. Tak jakoś pierścieniakowato ten grzyb wygląda. To wcale nie oznacza, że mam rację - niech inni się wypowiedzą.
Co do pieczarek: trzeba powąchać. Jeśli pieczarka albo palce potem pachną karbolem albo atramentem, czy inną chemią - nie ruszaj. Jeśli zapach miły, ciepły - możesz.
Nie jestem jeszcze fachowcem w sprawach nazewnictwa urzywanego na forum więc powiem tak :moje pieczarki ,które od kilkunastu lat wyrastają na trawniku są czysto białe a wierzchnia część kapelusz jest gładka bez wybrzuszenia,nogi bardziej krótkie.Po ugotowaniu (w porównaniu do kupionej )ma ostry grzybowy smak.Surowa pachnie ładnie grzybowo.
Piszesz, że rosną u ciebie w ogrodzie...Zastanawiam się, czy kolor hymenoforu nie wynika z przyswojenia stosowanych w ogrodzie nawozów???...wygląd pieczarkowaty, ale niejadalne też są bardzo podobne, na co Jola zwróciła uwagę...
#66
od sierpnia 2007
Dziwny grzyb, mi to za bardzo na pieczarkę nie wygląda. Jeśli to Agaricus to jaki to gatunek? Przychylałbym się do opinii Jolanty, ze to może być jakas Stropharia. Tylko, że u pierścieniaków (wszystkich?) charakterystyczne są takie 'włoskowate korzonki' wyrastające z podstawy trzonu tkwiącej w ziemi. A na pierwszym zdjęciu czegoś takiego nie dostrzegam.
Według mnie to pierścieniak (Stropharia melanosperma). Nie jedz.