Witam!
Po raz pierwszy piszę na tym forum, choć od paru dni tu zaglądałam w poszukiwaniu informacji m.in. na temat opieniek. Chętnie się od Was nauczę czegoś nowego (i później mam szczery zamiar wykorzystać to w praktyce).
Zawsze zbierałam tylko te "100% pewne" grzyby (borowiki, podgrzybki, "zajączki") i choć dostęp do literatury fachowej mam, to jednak spodobała mi się bardzo Wasza weryfikacja przeprowadzana niejako na żywo ;)
Postanowiłam zacząć zbierać więcej rodzajów grzybów (w tym roku mamy prawdziwy wysyp) i zainaugurowałam swój sezon ślicznymi i smacznymi kaniami, a teraz skusiłam się - no właśnie, czy "toto" ze zdjęć to opieńki? Jeśli tak, to jakie? No i czy "na pewno są jadalne"? ;)))
Jak widać na zdjęciach poniżej, moje opieńki są już zebrane, bałam się, że zostaną zniszczone a nie miałam przy sobie aparatu.
Rosły sobie pod młodymi świerkami, w trawie, pojedynczo lub w grupkach 2-7 owocników. W miejscu ich występowania były kiedyś wysypywane trociny.
Z góry dziękuję za wszelkie wypowiedzi na temat "moich" grzybków ;) Pozdrawiam!
Mam nadzieję, że na tych zdjęciach cokolwiek widać i da się określić co to jest dokładnie ;) Orzech włoski leży dla zobrazowania skali.