#125
od października 2013
25-09-2021
Pogórze Orawsko-Jordanowskie. Pomiędzy Spytkowicami, a Zasarniem, na Łysej Górze, las iglasty (świerk i jodła), mleczko białe, nie próbowałem. Osobiście stawiam na chrząstkę. Największe owocniki spokojnie miały ok. 20cm. Kolory jak na ostatnim zdjęciu, ale też nie do końca.
Z góry dziękuję
#126
od października 2013
Podbijam,
Za informację, że tylko próba smakowa daje pewność też będę wdzięczny.
Pozdrawiam
l. piperatus ma zdecydowanie gęściejsze blaszki więc chętnie przychylę się do Twego typu, czyli chrząstki.
Weź jednak pod uwagę, że nie sa to jedyne dwa gatunki Lactarius o białym zabarwieniu.
Lactarius bertillonii też ma rzadkie blaszki.
#127
od października 2013
Czyli dla pewności tylko mikroskop pewnie. Tym bardziej, że L. bertillonii z tego co czytam, też ma mleczko ostre jak chrząstka.
Pozdrawiam
(wypowiedź edytowana przez Jurek_r 29.września.2021)
Prosty temat jak masz ze sobą KOH 30%
Zajrzyj do mego atlasu i wszystko będzie jasne.
#128
od października 2013
Mirku,
Zajrzałem do Twojego atlasu i nie żałuję. Myślę nadal że jest to mleczaj chrząstka:
Po pierwsze zapach - był bardzo delikatny, taki typowo grzybowy, na pewno nie słodki.
Po drugie, za zdjęć wychodzi, że piekący powinien być bardziej żółtawy, taki brudny beż.
Po trzecie pora obserwacji - późny wrzesień
Po czwarte Lactarius bertillonii wydaje się mieć bardziej regularne kształty, oraz ma bardziej podwinięte brzegi (Trochę jak wełnianka).
Takie przemyślenia, ale wiadomo, że bez KOH to śledztwo po poszlakach. I jeszcze pytanie o wodorotlenek. Próby trzeba robić na świeżo w terenie czy równie wiarygodne są po paru godzinach w domu? (Pytam ogólnie nie tylko o ten gatunek).
Pozdrawiam i dziękuję.
Edit: Zdjęcia obraxujące różnicę w kolorach ze strony Mirka:
https://grzyby-pk.pl/gat_l/imgduze/lactarius_vellereus08.jpg
https://grzyby-pk.pl/gat_l/imgduze/lactarius_bertillonii13.jpg
(wypowiedź edytowana przez Jurek_r 30.września.2021)