Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
czerwcowy mleczaj
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 czerwiec-lipiec «
i

#168

2005.07.07 07:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Taki oto, czerwcowy, mleczaj przy - i do - porannej kawusi.
Nie będę ukrywał, iż w tym wypadku mam swoje typy :-) ... choć ten czerwiec mnie nieco zmyla (czy nie za wcześnie na takiego mleczaja?)







PS. Dodam, że z premedytacją (dla utrudnienia Jolce) zmieniłem kolor, fakturę, zapożyczyłem blaszki, całość polałem skondesowanym mlekiem, przeskalowałem i pozbawiłem, oczywiście, zapachu ... Uff, całą noc go robiłem ...
i

#1260

2005.07.07 09:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Alej, czy u Ciebie na pierwszym foto widać też jaja kosmitów https://www.bio-forum.pl/messages/33/12686.html ?? Przyglądałeś się?
i

#170

2005.07.07 09:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
He, he, jak się okazuje nie mam aż tak podzielnej uwagi :-) sprawdzę to po robocie.
Ale samych kosmitów raczej nie było. Jestem wyczulony na tropy więc - bankowo - bym zauważył :-)
i

#460

2005.07.07 10:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Bez podania informacji pod jakim drzewem wyrosło, jaki zapach ma, odmawiam jakichkolwiek wypowiedzi na temat mleczajów czy gołąbków.

Ot co!

:)
i

#1483

2005.07.07 10:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Gdzie? Zapach! Piekło? Mleko?
Maggi? Kokos?
Jest już lipiec. Mleczaje pojawiają się już w lipcu. "Rydze" szeroko pojete dopiero w sierpniu. A to żaden z nich. Nie rydz, nie późnojesienny, nie świerkowy.
i

#904

Po kolkach sosnowych to można domniemywać, że to mleczaj rudy - Lactarius rufus.
Dariusz.
Jola i Marek mają rację.
Wiem po sobie. Zdjęcia to zbyt mało.
Pogłębiona treść wiadomości, do tego zdjęcia i fachowa diagnoza mikroskopowa, to prawie komplet.
Sam musiałem rozszerzyć horyzonty, do czego przekonała mnie konieczność, Ania, Marek i inni.
Teraz zaczynam widzieć jak daleko niektóre opublikowane zdjęcia gatunków odbiegają od prawdy materialne.
i

#171

2005.07.07 10:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Ten jest zdecydowanie czerwcowy, rósł we mchu, praktycznie na pniaku po jodle (lub świerku). Miał zapach, którego niezidentyfikowałem. Mleczko wydzielał po ledwie dotknięciu (jest na 1 fotce - choć mało tu widoczne) Mnie wygląda na mleczaja rudego ???
i

#1487

2005.07.07 11:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Mógłby być rudy.
Rudy pachnie żywicznie.
Brak mi garbka w dołku kapelusza.
W Europie występuje 80 gatunków.
Z drugiej strony fajnie się tak bawić - dobry trening. Wertowanie książek robi swoje.
i

#907

Jola.
Mnie się zdaje, że garbek jest widoczny.

#1489

2005.07.07 11:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
To coś pod tą igiełką na trzecim zdjęciu?
i

#173

2005.07.07 11:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Marek, masz rację, garbek jest.

Jolka, na siłę - widzę - chcesz podważyc moją teorię o rudzielcu ...
Bo czy możliwe, żeby tak igiełka Ci go zasłoniła? ...
i

#908

Na drugim też można przyjąć, ze garbek jest widoczny.
Znowu wróżymy z fusów.
i

#627

Myślę, że można przyjąć, że to mleczaj rudy (95%), ale następnym razem pamiętaj, żeby obfotografować też przekrój, mleczko, występujące przebarwienia miąższu, posmakować i powąchać ;-)
i

#1491

2005.07.07 12:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie chciałam nic podważać.. Czepiłam się garbka, bo go nie widziałam. Chciałam być makroskopowoprofesjonalna. Uparłam się, żeby go oznaczyć po prostu. Przyjmuję, że z wyglądu rudy.
Na drugi raz próbuj, wąchaj, liż, oglądaj mleczko, łam, zdzieraj skórkę, jeżeli się da, patrz na środowisko etc. To ważne.
Rodzaj jest stosunkowo łatwo oznaczyć przy takich popularniakach, ale gatunek? Ciężka sprawa!!!

#3

2005.07.07 12:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

paulina stepień (diatoma)
mnie się wydaje, że ten grzybek to mleczaj płowy
i

#1492

2005.07.07 12:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Czemu? Brałam to pod uwagę, ale:
-widziałam na zdjęciu białe mleczko, a płowy powinien mieć przezroczyste
-trzon u płowego wygląda inaczej, jest jaśniejszy u góry i nie jest biały u dołu
-trzon jest za długi, płowy ma krótszy.

#7

2005.07.07 13:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

paulina stepień (diatoma)
masz rację,ale rudy też mi tu nie pasuje do końca.a jak wygląda mleczaj kamforowy?
i

#1496

2005.07.07 13:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Hm. Też mleko wodniste. Nie za bardzo wiem, ale chyba jaskrawsze byłyby blaszki. Kamforowy ma łagodne mleczko. Trzon w dole ciemniejszy.
i

#513

2005.07.12 20:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Nie wiem czy się nie mylę ale wydaje mi się, że przyjmujesz że termin wodniste to "wyglądający jak woda - przeźroczysty).
Na wszelki wypadke wolę zwrócić uwagę.

Termin mleko wodniste, czy wodnistobiałe nie oznacza mleczka przeźroczystego jak woda a takie jak rozcieńczone, rozwodnione mleko.
W praktyce nie jest to ostra cecha bo kiedy jest to mleko pełnoprocentowe a kiedy wodniste :)

(wiadomość edytowana przez Marek 12.Lipca.2005)
i

#1527

2005.07.12 21:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Wiedziałam, że rozwodnione.
Myślę, że jak rozwodnione to nie białe, a rozmyte. Chociaż faktycznie to na zdjęciu nie musi być białe - może być rozwodnione.

#1255

2005.07.12 21:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Nie nadążam czytać, bo "czasu jak na lekarstwo" :-(
"Gówienka" od Pimka, wodnistość-rozwodnienie-przeźroczystość, chciałoby się :-(

"Życie nie je bajka, to je-bitwa" :-))
i

#252

2005.07.25 18:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Jest następny - mleko łagodne, nie piekące (brzoza, koln, jarząb i male jodłełki)

« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 czerwiec-lipiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji