Proszę drogich forumowiczów o identyfikację grzyba. Ma przyjemny ostry zapach, a jak wygląda, zobaczcie na zdjęciach. Czy jest jadalny, jezeli tak, to jak go przyrządzić?
#4156
od kwietnia 2004
Szmaciak gałęzisty pewnie, albo coś koło tego. Jadalny. POD OCHRONĄ!!!
Do zgłoszenia w naszym kąciku donosów
Odnieś ją tam, gdzie znalazłeś. Sparassis crispa chroniony grzyb na czerwonej liście. Gatunek bardzo rzadki (R). Kozia broda to nazwa ludowa.
Dodam, że obecnie polska nazwa, to siedzuń sosnowy
tak ten grzyb jest jadalny ale ma jedna wade trzeba go dokładnie umyc poniewaz ma on duzo piasku a najlepiej smazy sie go na masełku a pod koniec dodac odrobine śmietany kremowej
Piotr!!!...zapomniałeś dopisać jeszcze jednego: TEN GRZYB JEST POD OCHRONĄ i zbierać go nie wolno!!!