bio-forum.pl

mleczaj jodlowy?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2005
#0

1. mleczaj jodlowy?
3.paź.07 22:15
Dominik M. "natas"

przydrozne 3 sztuki.

od lip.2007
#0

2. mleczaj jodlowy?

Według mnie to mleczaj rydz, ale trzeba byłoby dokładnie poobserwować, jak sie przebarwia mleczko i ugniecione (uszkodzone) miejsca i to w okresie gdzieś godziny.

od maj.2006
#0

3. mleczaj jodlowy?

były jakieś drzewa w pobliżu?

od paź.2005
#0

4. mleczaj jodlowy?
3.paź.07 22:53
Dominik M. "natas"

tak, sosny oraz swierki.

od lis.2006
#0

5. mleczaj jodlowy?

Pomimo świerków??? - rydz na 100%

Smacznego:-)

P. S. Pamiętaj zawsze o mleczku przy fotografowaniu mleczai. Trzeba je obserwować w sposób jaki pisze Margo - to konieczność u tych grzybów. Oznaczam Ci wyjątkowo bez cienia wątpliwości, ze względu na wieloletnie doświadczenia w zbieraniu tych mleczai. Inna sprawa to odróżnianie jodły od świerka (piszesz o występowaniu świerków, a poddajesz w wątpliwość mleczaja jodłowego).

od paź.2005
#0

6. mleczaj jodlowy?
3.paź.07 23:45
Dominik M. "natas"

mleczko na blaszkach zmienilo kolor na zielony

od paź.2005
#0

7. mleczaj jodlowy?

Marcin, nawet ja jestem pewien, że to mleczaj rydz. I jeszcze jedna uwaga, dobrze jest pokazać przekrój trzonu. Smardz ma w środku pusty trzon. Pytanie, czy w każdym stadium rozwoju?

od lis.2006
#0

8. mleczaj jodlowy?

Prawidłowo:-)

Zaobserwuj jeszcze kiedyś na świeżo mleczko po przekrojeniu trzonu czy kapelusza.

od paź.2005
#0

9. mleczaj jodlowy?

Ale się wstrzeliliśmy, w tym samym czasie. Jednak ja byłem o kilka sekund wcześniej. Mam pytanie: czy znacie inne mleczaje, których mleczko przebarwia się na zielono?

od maj.2006
#0

10. mleczaj jodlowy?

Skoro już rozpoznaliście te powyżej, to może jeszcze mi pomożecie?

Rosły w lesie gdzie głównie sosny były, ale też pojedynczo trochę i modrzewia.

Suszyłem je w domu i sok całkiem zzieleniał, czy to rydz?

PS. Arek, SMARDZ faktycznie ma w środku pusty trzon:-)))

od lis.2006
#0

11. mleczaj jodlowy?

Arek - czy w każdym stadium rozwoju? Toś mi dał pytanie:-) Myślę, że nie. Młode okazy chyba mają jeszcze pełny trzon, który z upływem czasu i "nabierania rozmiarów" zaczyna robić się pusty. Niestety nie mam jeszcze na to "dowodów". Na dniach wyskoczę na rydze - więc będę je kroić:-)

Innych zmieniających barwy na zielono nie znam. U rydzów takie przebarwienie następuje po ok. +/- 30 minutach.

od paź.2005
#0

12. mleczaj jodlowy?

według mnie rydz na 100%

od lis.2006
#0

13. mleczaj jodlowy?

Piotrek to perfekcyjnie sfocony rydz - tego mi brakowało:-)

od paź.2005
#0

14. mleczaj jodlowy?

Piotrze, już czas na mnie. Ziewam okropnie, zaraz skrzyżuję czubajkę z opieńką. :)

Oczywiście, że chodziło mi o rydza. Rydz i smardz, oba smaczne, aż ślinka cieknie. Może dlatego mi się nałożyły? Dobranoc

od maj.2006
#0

15. mleczaj jodlowy?

Dziękuję, nawet nie wiesz jak się cieszę że to on:-)

od maj.2006
#0

16. mleczaj jodlowy?

Wiem, wiem, sam często mylę smardza ze sromotnikiem

od paź.2005
#0

17. mleczaj jodlowy?
4.paź.07 00:33
Dominik M. "natas"

mleczko niezmienne, trzon pusty. na drzewach slabo sie znam a kolorystyka mi bardziej pasowala do jodlowego. juz zjedzone, pyszne byly:-)

od lis.2006
#0

18. mleczaj jodlowy?

Jeszcze jedno słówko o rydzu. Próbowałem go miesiąc temu na surowo i bez rewelacji.

Natomiast...., po usmażeniu z solą na patelni jest w. g. mnie najsmaczniejszym polskim grzybem (mimo, że nie raz się nim przejadłem), nawet drogocenna trufla letnia mu do pięt nie dorasta:-)

Piotrek następnym razem ich nie susz, tylko smaż przez +/- 8 minut na patelni. Czekam na Twoje obiektywne wrażenia kulinarne. Już się pewnie w życiu grzybów najadłeś, ale rycccccccc jest.................!!!!!!!!!

Dominik piszesz, że są pyszne. A czy są wg. Ciebie smaczniejsze? Chętnie takie spróbuję.

-----------------

Tak na marginesie. Kiedyś specjalnie poświęcę dużo więcej uwagi. Jak zakupię mikroskop polecą foty od ogółu do szczegółu. Jak to się mówi żargonem mykologicznym - "zajrzę mu w duszę":-)))

od paź.2005
#0

19. mleczaj jodlowy?

No, jeśli mleczko sie nie przebarwiło na zielonkawo, to może to nie rydz? Dominik, a może tak szybko zjadłeś, że nie zdążyło?

Jeśli mleczko się nie przebarwiło, to jednak obstawiam mleczaja jodłowego. Tak czy siak, oba jadalne i smaczne... A tak z ciekawości: gdzie zbierałeś te mleczaje? W jakim rejonie Polski?

od maj.2006
#0

20. mleczaj jodlowy?

Pierwszy raz znalazłem rydze, zazwyczaj mam do czynienia z jodłowym bądź świerkowym. Tych jednak jeść nie mogę, zebrałem jedną sztukę by pokazać że w tym miejscu naprawdę są.

Były na terenie Parku Narodowego, gdzie liczba ich szybko spada m in. przez intensywny zbiór.

Nie mam nic do zbierających, sam mnóstwo grzybów zbieram, ale Park to Park...

od paź.2005
#0

21. mleczaj jodlowy?
4.paź.07 06:29
Dominik M. "natas"

Marcin jadlem smazone na masle:-) smaczniejsze od czego?

Piotr w rydzu mleczko jest niezmienne pomarańczowe, uszkodzone blaszki zzielenialy, czyli wszystko sie zgadza:-) zebralem je w okolicach Szczecina. drugi raz w zyciu znalazlem i jadlem te grzyby, natomiast pierwszy raz w Polsce;-) szkoda ze nie znam innych siedlisk w swojej okolicy...

od lip.2007
#0

22. mleczaj jodlowy?

Jodłowy rośnie pod jodłami. Praktycznie na trzonie nie ma tych dołkowań. Mleczko jest też pomarańczowe. Ale miejsca uszkodzone (ugniecione) po dłuższym czasie przebarwiają się na winno-ciemno-czerwonawo. Po usmażeniu w smaku czuć lekką goryczkę. Te lepiej jest marynować z tego względu.

od maj.2006
#0

23. mleczaj jodlowy?

Te rydze nie dają mi spać.

Znalazłem sporo w lesie sosnowym (brak innych drzew), ale...

po około 2-3 godzinach sok i uszkodzone miejsca np. blaszki na kolor ciemnego wina (taka malaga),

Dopiero po 6-8 godzinach na kolor zielony. Co wy na to?? Czy to Lactarius deliciosus??

od lip.2007
#0

24. mleczaj jodlowy?

A może to mleczaj zmienny (Lactarius semisanguilfluus)? Wszystkie cechy się zgadzają, a szczególnie sekwencja zmian barwy w czasie.

od maj.2006
#0

25. mleczaj jodlowy?

hm... no właśnie Małgorzato, coś mi nie pasowało.

A czy mleczaj zmienny ma jeszcze jakieś cechy które by zapewniły mnie że to on?

od lip.2007
#0

26. mleczaj jodlowy?

A czy smak był leciutko gorzkawy? I czy miąższ był ścisły? Bo w atlasie piszą, ze to cecy różnicujące go od rydza. Bo jak rydz rośnie przy sosnach. Dwa pozostałe wybierają świerk albo jodłę.

od maj.2006
#0

27. mleczaj jodlowy?

Mam owocnik nawet przy sobie, spróbowałem i nie wyczułem nic goryczki,

a czy ścisły... jest teraz jak taka twardsza gąbka, ugina się, ale nie jest twarda

od lis.2006
#0

28. mleczaj jodlowy?

No to zaskoczyliście Grzybiorza tym m. zmiennym:-)

Po raz pierwszy o nim słyszę. Dodatkowo podobnie jak rydz rośnie pod sosnami. Piotrek daj kiedyś fotki ze zmianą uszkodzonych miejsc w czasie. Dla mnie zupełna nowość!

Ważne, że jadalny:-) Tylko ciekaw jestem czy lepszy od rydza???

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji