• Zatrucia grzybami. Piorunująca niewydolność wątroby to początek. "Spirala patologii się rozkręca"
Ciekawy i jak zawsze na czasie, wywiad z specjalistą toksykologii klinicznej, Erykiem Matuszkiewiczem
https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/grzyby/zatrucia-grzybami-lekarz-wyjasnia-co-sie-dzieje-z-cialem-i-co-kazdy-musi-zrobic/7mfbp89 "Polacy kochają grzybobrania. Słabość do grzybów ma jednak swoją ciemną stronę. Nie każdy wystarczająco się na nich zna, a wtedy łatwo o nieszczęście. Najjaskrawszym przykładem jest muchomor sromotnikowy, który błyskawicznie uszkadza wątrobę, a potem jest już tylko gorzej. Może dojść do śmierci mózgu. Co się dzieje z ciałem, gdy zjemy trujące grzyby? Jakie objawy powinny zaalarmować? Co wtedy koniecznie musimy zrobić? W rozmowie z Medonetem tłumaczył specjalista toksykologii klinicznej, Eryk Matuszkiewicz.
Układ pokarmowy to pierwsza linia ataku toksyn grzybowych. Bóle brzucha, biegunka i wymioty mogą wskazywać na zatrucie. - Nie lekceważmy ich - przestrzega lekarz. Ewentualne inne objawy zależą od tego, jakiego grzyba zjedliśmy
Zjedzenie muchomora sromotnikowego, najbardziej trującego grzyba w Polsce, skutkuje nieodwracalnym i bardzo szybkim uszkodzeniem wątroby. - Potem spirala patologii tylko się rozkręca - mówi dr Matuszkiewicz. Pojawia się krwawienie wewnętrzne, niewydolność nerek, zaburzenia elektrolitowe, zatrzymanie krążenia, może dojść do śmierci mózgu
Przyjmuje się, że im wcześniej pojawiają się objawy zatrucia, tym ryzyko, że był to muchomor jest mniejsze. I niestety odwrotnie - im dłużej to trwa, tym bardziej prawdopodobne, że był to sromotnik
Jak uniknąć problemów? Bezpieczeństwo podczas grzybobrania zwiększy stosowanie ważnej zasady: zbieranie tylko grzybów rurkowych. - Wprawdzie niektóre również mogą podrażnić układ pokarmowy, ale nigdy nie będą zagrożeniem dla zdrowia i życia - mówi toksykolog"