Wiem, że rodzaj nie bardzo topowy, ale być może jest coś nowego dla PL?
Po macro już wygląda ciekawie, bo "przeleciałem" wszystkie chropiatki i żadna nie ma takiego hymenium.
Zapach - słabo wyczuwalny, neutralny-grzybowy
smak - w zasadzie brak
Sierpień 2021 podgórski las mieszany (w okolicy jodła i pojedyncze buki)
Teraz zdjęcie po kilku dniach w lodówce - być może mój błąd, że nie zrobiłem od razu - hymenium w reakcji na KOH 30%
Wg klucza ma mieć kolor szałwi i ... taki w zasadzie przez chwilę był, nie widać tutaj - musicie mi uwierzyć na słowo.
Dalej, subhymenium wg Snowarskiego i Mushroomexpert pod wpływem KOH niebieskawe
??
Na koniec zarodniki
Błażeju - Weźmiesz?!?
Czy mam się z nim sam dalej męczyć?
Choć ja już tutaj niewiele zdziałam...