bio-forum.pl

Czy to też OPIEŃKI ?

bez logowania - można przeglądać
Armillaria

od wrz.2007
#0

1. Czy to też OPIEŃKI ?
Nr 1//
Nr 2//
Nr 3//\ To najmniejsza jaką zabrałem do domu.
Nr 4//
Nr 5//
Nr 6//
bffot 125015 jpg 13 500 375 133 100 Nr 7
bffot 125016 jpg 13 500 375 133 100 Nr 8
\ te grzyby zostawiły przez noc na stole oraz innych grzybach biały nalot, co to jest?
bffot 125017 jpg 13 500 375 133 100 Nr 9

Witam wszystkich

Jestem bardzo początkującym zbieraczem grzybów. Wczoraj byłem w lesie w okoliczach miejscowości Borcz (Kaszuby). Tam znalazłem wysyp grzybów roznących na ściętych pniach drzew, leżących kłodach itp (las mieszany). Pomyślałem, iż to opieńki. Napotkany grzybiaż uznał to za opieńki, tak wiec mam w domu cały kosz tych grzybków (można by wywieść z tamtąd cały bagażnik). Jednak moja natura nie dała spokoju i do 4 rano na internecie szukałem informacji.

Dlatego mam wielką proźbę:

Co to za grzyb i czy jadalny?????????

(mój typ: opieńka żółtawa)

a Wasz? \ Jak by biały proszek.

od maj.2006
#0

2. Czy to też OPIEŃKI ?

od sie.2007
#0

3. Czy to też OPIEŃKI ?

Ten biały 'nalot' to wysyp zarodników. Przy okazji dowiedziałeś się, jak łatwo 'zrobić' wysyp zarodników u zebranych grzybów.

od lis.2006
#0

4. Czy to też OPIEŃKI ?

W dniu dzisiejszym - na Kaszubach - również natknąłem się na podobne grzybki. Nie będąc jednak pewnym - "kosę" odłożyłem narazie na bok.

Piotr a jaki to rodzaj opieńki?

od lis.2006
#0

5. Czy to też OPIEŃKI ?

Te opieńki nie mają łuski.

od lis.2006
#0

6. Czy to też OPIEŃKI ?

Te opieńki nie mają łuski.

od maj.2006
#0

7. Czy to też OPIEŃKI ?

Mają, (widzę na zdj powyżej), tylko jak już starsze to je tracą

od wrz.2007
#0

8. Czy to też OPIEŃKI ?

Witam

Dzięki wszystkim za odp.

Jeszcze jedno pytanie?

Troche poczytałem o opieńkach (o ich gotowaniu) i wiele jest opinie że to bardzo smaczne grzyby. I o tym że należy je obgotować (20 min) i że maja mydlany smak itp.

Nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłem bo nadal maja posmak mydlany i lekko pieka w tył jezyka. ( a moze były juz za bardzo wyrośnięte, czytałem że najlepszę są młode).

Jaka jest prawda, jak się je gotuje, smaży i jakie są najlepsze????

bo te moje to do smacznych bym nie zaliczył.

Pozdrawiam

od maj.2003
#0

9. Czy to też OPIEŃKI ?
1.paź.07 13:07
Anna Kujawa "AniaK"

Na temat "smakowitości" opieniek zdania są podzielone. Są tacy, którzy przepadaja za opienkami i tacy, którzy je omijają. Mnie najbardziej smakują smażone (bez obgotowywania) i w occie.

Mydlany pomak czuję tylko probując surowe.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji