Witam wszystkich
Jestem bardzo początkującym zbieraczem grzybów. Wczoraj byłem w lesie w okoliczach miejscowości Borcz (Kaszuby). Tam znalazłem wysyp grzybów roznących na ściętych pniach drzew, leżących kłodach itp (las mieszany). Pomyślałem, iż to opieńki. Napotkany grzybiaż uznał to za opieńki, tak wiec mam w domu cały kosz tych grzybków (można by wywieść z tamtąd cały bagażnik). Jednak moja natura nie dała spokoju i do 4 rano na internecie szukałem informacji.
Dlatego mam wielką proźbę:
Co to za grzyb i czy jadalny?????????
(mój typ: opieńka żółtawa)
a Wasz? \ Jak by biały proszek.
To opieńki
Ten biały 'nalot' to wysyp zarodników. Przy okazji dowiedziałeś się, jak łatwo 'zrobić' wysyp zarodników u zebranych grzybów.
W dniu dzisiejszym - na Kaszubach - również natknąłem się na podobne grzybki. Nie będąc jednak pewnym - "kosę" odłożyłem narazie na bok.
Piotr a jaki to rodzaj opieńki?
Te opieńki nie mają łuski.
Te opieńki nie mają łuski.
Mają, (widzę na zdj powyżej), tylko jak już starsze to je tracą
Witam
Dzięki wszystkim za odp.
Jeszcze jedno pytanie?
Troche poczytałem o opieńkach (o ich gotowaniu) i wiele jest opinie że to bardzo smaczne grzyby. I o tym że należy je obgotować (20 min) i że maja mydlany smak itp.
Nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłem bo nadal maja posmak mydlany i lekko pieka w tył jezyka. ( a moze były juz za bardzo wyrośnięte, czytałem że najlepszę są młode).
Jaka jest prawda, jak się je gotuje, smaży i jakie są najlepsze????
bo te moje to do smacznych bym nie zaliczył.
Pozdrawiam