Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to też OPIEŃKI ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Opieńki (Armillaria) - oznaczanie «

#1
od września 2007

2007.09.30 12:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Bartosiewicz (alik)
Witam wszystkich
Jestem bardzo początkującym zbieraczem grzybów. Wczoraj byłem w lesie w okoliczach miejscowości Borcz (Kaszuby). Tam znalazłem wysyp grzybów roznących na ściętych pniach drzew, leżących kłodach itp (las mieszany). Pomyślałem, iż to opieńki. Napotkany grzybiaż uznał to za opieńki, tak wiec mam w domu cały kosz tych grzybków (można by wywieść z tamtąd cały bagażnik). Jednak moja natura nie dała spokoju i do 4 rano na internecie szukałem informacji.
Dlatego mam wielką proźbę:
Co to za grzyb i czy jadalny?????????
(mój typ: opieńka żółtawa)
a Wasz?Nr 1Nr 2Nr 3\ To najmniejsza jaką zabrałem do domu.Nr 4Nr 5Nr 6Nr 7 Nr 8\ te grzyby zostawiły przez noc na stole oraz innych grzybach biały nalot, co to jest ? Nr 9\ Jak by biały proszek.

#1918
od maja 2006

To opieńki
i

#60
od sierpnia 2007

2007.09.30 16:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Ten biały 'nalot' to wysyp zarodników. Przy okazji dowiedziałeś się, jak łatwo 'zrobić' wysyp zarodników u zebranych grzybów.
i

#15
od listopada 2006

W dniu dzisiejszym - na Kaszubach - również natknąłem się na podobne grzybki. Nie będąc jednak pewnym - "kosę" odłożyłem narazie na bok.
Piotr a jaki to rodzaj opieńki?



#16
od listopada 2006

Te opieńki nie mają łuski.

#17
od listopada 2006

Te opieńki nie mają łuski.

#1928
od maja 2006

Mają, (widzę na zdj powyżej), tylko jak już starsze to je tracą

#2
od września 2007

2007.10.01 12:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Bartosiewicz (alik)
Witam
Dzięki wszystkim za odp.
Jeszcze jedno pytanie?
Troche poczytałem o opieńkach (o ich gotowaniu)i wiele jest opinie że to bardzo smaczne grzyby. I o tym że należy je obgotować (20 min) i że maja mydlany smak itp.
Nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłem bo nadal maja posmak mydlany i lekko pieka w tył jezyka. ( a moze były juz za bardzo wyrośnięte, czytałem że najlepszę są młode).
Jaka jest prawda, jak się je gotuje, smaży i jakie są najlepsze????
bo te moje to do smacznych bym nie zaliczył.
Pozdrawiam

#6111
od maja 2003

2007.10.01 13:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Na temat "smakowitości" opieniek zdania są podzielone. Są tacy, którzy przepadaja za opienkami i tacy, którzy je omijają. Mnie najbardziej smakują smażone (bez obgotowywania) i w occie.
Mydlany pomak czuję tylko probując surowe.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Opieńki (Armillaria) - oznaczanie «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji