Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Chropiatka na środku leśnej dróżki
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 wrzesień «

#19
od września 2007

2007.09.24 21:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Nowak (tomek_nowak)
Znaleziona prawie o zmroku, na środku drogi w piasku. Obok dąb, buk i sosny. Podejrzewam cuchnącą, nie wiem jednak jak mocno cuchnie cuchnąca, może ktoś przybliży? Wyczytałem ,że gnijacą kapustą, co działa na wybraźnię. Ta jednak nie ma jakiegoś bardzo silnego zapachu, zalatuje jakby lekko hmm brokułami? A może kwiatowata? Czy da się je odróżnić bez sprzętu optycznego? Pozdrawiam.

#370
od września 2006

2007.09.24 21:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Jeśli jest cuchnąca to podczas suszenia będzie coraz bardziej zalatywać dobrze wysezonowanym bigosem. Kwiatowa będzie bez zapachu

#20
od września 2007

2007.09.24 21:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Nowak (tomek_nowak)
A zatem rano trafi do suszarki i będę nadstawiał nosa, licząc ewentualnie na wyrozumiałość rodziny;) Dzięki.

#1864
od maja 2006

Znalazłem cuchnącą całkiem niedawno i zapach jej wyczułem już w terenie :-)

#23
od września 2007

2007.09.25 21:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Nowak (tomek_nowak)
Suszyła sięw dzień na słońcu, teraz w suszarce. Przy wejściu do pomieszczenia nie wyczuwa się żadnego zapachu. Z "przyłożenia" troszkę jakby czymś ją czuć, ale nie jest to jakiś smrodek. Jeśli miałbym wybierać: ma zapach- bez zapachu, wybrałbym, że ma. Ale cuchnąć to niezbyt. W terenie czuć było tylko listowie i miłe grzybowie dookoła, na szczęście;) Chyba sprawa pozostanie nierozstrzygnięta. Dzięki za głosy.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji