Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Moja wtopa
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 wrzesień «
i

#933
od października 2004

2007.09.22 16:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elmira Brzozowska (elma)
Kolczak obłączasty oczywiście????
:P
Bo zamierzam go zaraz skonsumować....

1

2

#245
od października 2006

2007.09.22 17:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
Chyba rudawy, ale też jadalny :-)
i

#84
od października 2005

2007.09.22 18:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
dolaczam fotke z wystawy w JG. tutaj rudawy jest opisany jako nieadalny. jak to w koncu jest?

#247
od października 2006

2007.09.22 19:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
i

#934
od października 2004

2007.09.22 20:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elmira Brzozowska (elma)
Kapelusz w rzeczywistości był troszkę jaśniejszy niż na zdjęciu. No i zwróćcie uwagę na stosunkowo gruby trzon.
Czy kolczak rudawy nie ma czasem cieńszego trzonu???
i

#426
od marca 2006

Rudawy od obłączastego różni się praktycznie TYLKO kolorem. W wielu źródłach podają i uznają, że to jest jeden GATUNEK, ze względu na brak różnic, nie licząc właśnie ubarwienia.

#935
od października 2004

2007.09.23 09:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elmira Brzozowska (elma)
Czy w takim razie mogę go zjeść BEZPIECZNIE?????

#646
od października 2005

Elma - olej go. Wrzuć do kosza. Proszę nie ryzykuj. Rośnie tyle fajnych grzybków :-)

#6055
od maja 2003

2007.09.24 11:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Możesz zjadać bezpiecznie. Rudawy jest od niedawna wyróżniany w osobny gatunek. Dawniej był łączony razem z obłączastym, a i teraz często jest traktowany jak odmiana obłączastego. Jest grzybem dopuszczonym do obrotu w Polsce. Można go przerabiać, sprzedawać itd... Dostałabyś na niego atest wystawiony przez grzyboznawcę.
i

#936
od października 2004

2007.09.24 14:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elmira Brzozowska (elma)
Rysiu - dziękuję że mnie ostrzegłeś, ale ja już zdążyłam go skonsumować. :P
Nie powiem całkiem, całkiem .... Wiedziałam, że obłączasty jest jadalny na pewno. Tylko miałam problem czy jest to właśnie obłączasty
:o))))

Aniu - dziękuję, że mnie upewniłaś na 100%
1
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji