#933
od października 2004
Kolczak obłączasty oczywiście????
:P
Bo zamierzam go zaraz skonsumować....
#245
od października 2006
Chyba rudawy, ale też jadalny :-)
#247
od października 2006
#934
od października 2004
Kapelusz w rzeczywistości był troszkę jaśniejszy niż na zdjęciu. No i zwróćcie uwagę na stosunkowo gruby trzon.
Czy kolczak rudawy nie ma czasem cieńszego trzonu???
#426
od marca 2006
Rudawy od obłączastego różni się praktycznie TYLKO kolorem. W wielu źródłach podają i uznają, że to jest jeden GATUNEK, ze względu na brak różnic, nie licząc właśnie ubarwienia.
#935
od października 2004
Czy w takim razie mogę go zjeść BEZPIECZNIE?????
#646
od października 2005
Elma - olej go. Wrzuć do kosza. Proszę nie ryzykuj. Rośnie tyle fajnych grzybków :-)
Możesz zjadać bezpiecznie. Rudawy jest od niedawna wyróżniany w osobny gatunek. Dawniej był łączony razem z obłączastym, a i teraz często jest traktowany jak odmiana obłączastego. Jest grzybem dopuszczonym do obrotu w Polsce. Można go przerabiać, sprzedawać itd... Dostałabyś na niego atest wystawiony przez grzyboznawcę.
#936
od października 2004
Rysiu - dziękuję że mnie ostrzegłeś, ale ja już zdążyłam go skonsumować.
:P Nie powiem całkiem, całkiem .... Wiedziałam, że obłączasty jest jadalny na pewno. Tylko miałam problem czy jest to właśnie obłączasty
:o))))
Aniu -
dziękuję, że mnie upewniłaś na 100%