Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Trichophaea, J.Kochanowski
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2021 « starsze wątki (do 09 lutego 2021) «

#4394
od października 2009

2021.02.06 21:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Włoski ok.300, przy nasadach niektóre rozdęte, 3-4 razy septowane, podstawy nieukorzenione.
Zarodniki wrzecionowate, wymiary na zdjęciach,Q-2,24. Ornamentacja praktycznie płaska,drobne izolowane guzki.
Wydaje mi się że jest to T.gregaria (mam wątpliwości ponieważ mam ten rodzaj pod mikroskopem pierwszy raz )
Tak czy inaczej Janku dane do etykiety potrzebne.
1
2
3
4
5
6
7
8

#4395
od października 2009

2021.02.07 11:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Dziś zrobiłem jeszcze raz ornamentację,słabo się wybarwiła,zarodniki są moim zdaniem za mało wrzecionowate,
ale ornamentacja jest drobniutka i niziutka, za mała na psudogregaria.
Napiszcie jakie jest Wasze zdanie.
1
2

#1231
od kwietnia 2019

2021.02.07 15:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Sławek Magier (slavoyo24)
Romku, ja Ci nie pomogę po moich ostatnich męczarniach z Trichophaea- No może tyle, żebyś wrócił do mojego postu - tam Mirek dodał zdjęcia zarodników dla pseudogregaria i gregaria - wg mnie masz racje. Ale mam jeszcze pytanie o pomiar zarodników. Bo Blazej wciąż powtarza, żeby mierzyć zarodniki wolne poza workami, bo te w workach mogą być nie do końca dojrzałe. Jak to w końcu jest z tym pomiarem ?

(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 07.lutego.2021)

(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 07.lutego.2021)

#8911
od września 2005

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.
Jak masz w pełni dojrzałe, sypiące zarodnikami wszędzie dookoła, owocniki, to mierzysz te wolne (których jest masa na powierzchni hymenium). Jeszcze lepiej z takiego owocnika zrobić wysyp (ale kto ma na to czas...). Jak nie masz, to mierzysz najbardziej dojrzałe wewnątrz worków.

#4396
od października 2009

2021.02.07 16:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Z suszków nie ma wyjścia.
A Twój wątek,Sławku przeglądałem kilka razy,również klucz z AF z którego korzystałem.

#1232
od kwietnia 2019

2021.02.07 16:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Sławek Magier (slavoyo24)
No tak, zapomniałem co to jest suszek i jak ciężko coś z niego „wyciągnąć”.

Ale jednak się do czegoś przydałem... ;-)

(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 07.lutego.2021)

#15637
od maja 2009

2021.02.08 11:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
To ja także kilka słów co do zarodników. Jeśli mamy do czynienia z asco to fajnie od razu badać świeży materiał. Kilka godzin leżenia i nawet lekkie podsuszenie skutkuje brakiem wolnych zarodników ... ale zacząłęm od końca:(
Jak macie świezy materiał to wkładamy pobraną próbkę z hymenium do medium na szkiełku i bardzo delikatnie przykrywamy szkiełkiem i nie dociskać!!! Jeśli materiał jest w dobrym stanie to po jakimś czasie (minuta-pięć) będziemy mogli zaobserwować jak worki "strzelają" zarodnikami. Niedojrzałe nie wystrzelą więc śmiało te zarodniki możemy mierzyć.
PS; co do uwagi, że zarodniki czasem z wysypu mogą być mniejsze niż mierzone w powyższy sposób to kilka razy miałem taki przypadek ale myślę, że po prostu podeschły i nie nawodniły się ponownie odpowiednio.

#60
od lipca 2019

2021.03.01 22:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Kochanowski (janko)
Dane do zgłoszenia:
kto - Jan Kochanowski
data - 07.08.2020.
miejsce - Jastrzębia, gm. Bliżyn, pow. skarżyski, woj. świętokrzyskie
środowisko - ziemia i ściółka leśna, las jodłowy, praktycznie rośnie na wszystkim. Kilkaset owocników.
ATPOL - EE-5511
współrzędne - 51st 04' 53''N / 20st 44' 28''E
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2021 « starsze wątki (do 09 lutego 2021) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji