Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Rydz czy nie rydz :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 wrzesień «

#60
od listopada 2006

2007.09.07 10:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Agata Stawicka (dega)
Witam Was po dlugiej przerwie spowodowanej pobytem na Lotwie. Nawet chodzilam tam na grzyby (glownie kurki - bylo ich duzo, na targu tez duzo sprzedawali) :)
Teraz uskuteczniam grzybobrania w Polsce... no i pytanie: czy znaleziony dzis okaz to rydz? Las mieszany glownie iglasty. Nie mam w rydzach zadnego doswiadczenia :)
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam!

rydz1rydz2

#2702
od listopada 2005

2007.09.07 10:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Rydz...smacznego

#2707
od listopada 2005

2007.09.07 11:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Rzeczywiście podobny do wełnianki, ale tu by rozstrzygnął smak soku. Wełnianka piecze. Myślę jednak, że to rydz. Inny układ blaszek jak u wełnianki. http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Lactarius_torminosus_041031w.jpg

Chyba wyprzedziłem Pimpka swoją odpowiedzią, który sugerował wełniankę...

(wypowiedź edytowana przez grant 07.września.2007)

#411
od grudnia 2005

...inny wygląd i smak, ale przede wszystkim barwa soku.
Rydze wydzielają pomarańczowe, lub pomarańczowoczerwone "mleczko" - to 100% cecha rozpoznawcza :)

#4039
od kwietnia 2004

2007.09.07 13:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Wełnianka ma wełnę na kapeluszu przede wszystkim.

#19
od sierpnia 2007

2007.09.07 18:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Skąd w ogóle pomysł, że grzyb na zdjęciu to Lactarius torminosus? U tak młodego okazu L. torminosus, blaszki byłby prawie białe, nigdy tak silnie pomarańczowo-rude. I tak jak napisała Pani Jolanta Kozak, kapelusz byłby bardzo 'włochaty'.
i

#4425
od sierpnia 2002

2007.09.07 18:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Kilka czynników wpłynęło na mojego posta (którego skasowałem więc go nie widać.)
1. U mnie występują tylko rydze świerkowe, więc mleczaja rydza na oczy nie widziałem
2. Pisałem to po cięzkiej nocy..... i niczego już nie byłem pewien
3. No ja nadal widze tam kosmki na skórce kapelusza !!
4. Wpisałem w google "mleczaj wełnianka" (http://images.google.pl/images?hl=pl&q=mleczaj%20we%C5%82nianka&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&um=1&sa=N&tab=wi) i jakieś takie podobne mi się wydały...
5. A najważniejsze - nie znam się, więc i tak dobrze, że nie zaproponowałem czegoś głupszego :D

#21
od sierpnia 2007

2007.09.07 19:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Panie Piotrze przede wszystkim bardzo dobrze, że wykazał Pan daleko idącą ostrożność w kometarzu. Lepiej kilka razy dobrego grzyba zostawić niż choćby raz złego ugotować ('mądrość' mi wyszła jak cytat od stryja zięcia wuja... hehehe). Co do tych kosmek, to u młodej wełnianki są one jak szczecina, szczególnie przy bardziej suchej pogodzie. U grzybka powyżej ten 'zarost' zasłaniałby częściowo hymenofor. Stare okazy, przeważnie fotografowane, są już bardziej wyliniałe.
A tak przy okazji, poznałem kiedyś osobę, która opowiadała mi o kulinarnym zastosowaniu wełnianki w jej stronach, z braku lepszych grzybów, ale to nie miejsce na takie dygresje.
i

#4426
od sierpnia 2002

2007.09.07 19:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Adamie,

Po pierwsze albo mów mi na TY albo "per Pimpku". Po drugie o wiele większe plamy tu dawałem (kto pamięta, niech zamilknie na wieki), więc co mi tam taka pomyłka :)))))
i

#103
od lipca 2007

Rozstrzygnąć to może Agata - jeśli wydzielał pomarańczowe mleczko to rydz i już.
Ale ze zdjęcia wygląda jak rydz. Mleczaj wełnianka ma kolor zwykle nieco bledszy szczególnie na przekroju. Akurat miałam w rękach zebrane własnoręcznie oba gatunki kiedyś, obejrzałam sobie dobrze i zapamiętałam.

#61
od listopada 2006

2007.09.07 20:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Agata Stawicka (dega)
Mleczko było pomarańczowe, chociaż było go niewiele. Rydza znalazł mój tata, niepewność czy to na pewno rydz czy nie wynikła stąd, że chodzimy na grzyby co roku w te same miejsca (mniej więcej "za płot") a ostatnie rydze w tej okolicy były z 10 lat temu albo więcej.
Rydza zjadłam sobie na obiad (skoro Marek życzył mi smacznego... :) ) i rzeczywiście bardzo mi smakował. To był 'pierwszy raz"...
Przy okazji, nie wiem dokładnie jak i gdzie sie to zglasza do "mapki" ale u nas w okolicy grzybów bardzo duzo.
Pozdrawiam Was serdecznie (szczegolnie usmiech w strone Pimpka) i dziekuje :)
i

#655
od listopada 2006

Ale się tu porobiło! Więc żeby zamknąć całą dyskusję muszę napisać to dużymi literami



Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus


NAJSMACZNIEJSZY POLSKI GRZYB!!!


i proszę nie pisać: dlaczemu?, ale ..., lepszy jest...itp. Rydz i koniec:-)
i

#4048
od kwietnia 2004

2007.09.08 10:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Dodam tu jeszcze swoje małe conieco. Kochani! Już wiele razu tu pisałam: mleczaje można rozpoznawać po smaku. Wełnianka pali, jak diabli, a rydz nie. Więc pominąwszy te wszystkie włoski, mleczka i inne niuanse - należy mleczaja po prostu delikatnie końcem języka polizać (mleczko). Należy mieć przy sobie ZAWSZE wodę w butelce, bo bywają takie zarazy, że drapią w gardło niemiłosiernie. Nalezy mleczaja powąchać. Wtedy krąg poszukiwań bardzo się zawęzi.
Co do jadalności: nie wszystkie piekące, gorzkie i cuchnące są niejadalne, ale NA PEWNO nie otrujecie się żadnym MLECZAJEM i GOŁĄBKIEM, który jest łagodny i przyjemnie pachnie.
i

#681
od listopada 2006

Jolka, no ja to Cię po prostu uduszę, jak te rydze w patelni!!!

Nie no. Spoko, żartuję oczywiście:-)))

Oj tak, trzeba zrobić próbę mleczka.

Jeszcze tegorocznych nie mam na fotkach, ale przedstawię te z roku ubiegłego:-)

Tak wygląda najprawdziwszy rydz!
Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 01
Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 02
Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 03
jego trzonek

Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 04
Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 05
kapelusz

Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 06
Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 07
blaszki

Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 08
Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 09
Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 10
przekroje

Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 11
mleczko na blaszkach

Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 12
Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 13
w kuchni

Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 14
na patelni ze śmietaną

Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus 15
i na talerzu.

Understandable/Zrozumiałe:-)
i

#201
od sierpnia 2006

2007.09.08 14:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Theman (makitheman)
Eh... Ja wczoraj też byłem na grzybach i trochę rydzy sie znalazło... Dla mnie Rydz przede wszystkim jest wtedy kiedy po przecięciu puszcza na "OCZORĄBNIE POMARAŃCZOWO" co do koloru kapelusza to zdarzyły mi się rydze ciemne, zupełnie jak "nierydz" ale smak ten sam, powalający, w lodówce czekają jeszcze dwie partie do usmażenia!!!
Marcinie rydz jest smaczny ale nie ma jak KURKA!!! ;)
i

#687
od listopada 2006

Eeee tam kurka. Właśnie ryc, ryc, ryc :-)))

Aj, nie mam takiej fotki z takim sokiem, ale mieć wkrótce będę. Oczywiście te rydze takiż "oczorąbny pomarańczowo" miały, tylko jeszcze rok temu takich detali (najważniejszych!) nie fotografowałem.

I rydz najsmaczniejszy, OK:-)
i

#1719
od maja 2006

Pozwólcie że się wtrące. Niemam problemu w odróżnieniu tego co w temacie,
ale czy mógł by mi ktoś napisać jak odróżnić między sobą mleczaje:
mleczaja rydza, mleczaja świerkowego oraz im podobne?
i

#689
od listopada 2006

Dobrze opisane jest to tu: http://www.grzyby.pl/gatunki/Lactarius_deterrimus.htm

Wszystkie znajdowane rydzopodobne potrafię odróżniać. Najlepiej lubię to opisywać obrazowo (a takich fotek jeszcze nie mam).

W każdym razie różnice oprócz drzewa mikoryzowego (jodła,świerk, sosna) mniej/bardziej wyraźnego strefowania i jego odcieni, także zapachem który wydziela się podczas smażenia w patelni na oleju czy maśle.

Przyjemny i charaketrystyczny zapach rydza który unosi się w kuchni zdecydowanie różni się od nieprzyjemnego wydzielanego przez mleczaja świerkowego.

Jeszcze muszę zebrać jednocześnie te grzyby dla porównania zapachu.
Szczególnie w celu odróżnienia jodłowego(późnojesiennego) od świerkowego.

Poza tym rydz jest trudniejszy do znalezienia (choć lokalnie częsty) i dodatkowo bardzo często zaczerwiony (szczególnie latem). Dlatego też na targach/bazarach/rynkach jest sprzedawany ten gorszy pod względem kulinarno-smakowym czyli mleczaj jodłowy czy świerkowy. Choć nie powiem te też zbieram je od czasu do czasu. W przeciwieństwie do rydza rosną masowo w borach jodłowych czy świerkowych. Kto miał okazję próbować te trzy pomarańczowe mleczaje, to wie o czym piszę.

Po prostu, nie ma jak najprawdziwszy rydz:-)

#1722
od maja 2006

Dziękuje Marcin
i

#696
od listopada 2006

i

#4066
od kwietnia 2004

2007.09.09 10:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie dziwię się, Marcin, że zakochałeś się w rydzach - takie zdjęcia!
A ja Wam powiem, że z rydzów najbardziej lubię oglądanie ich. Smak mi nie odpowiada. Dziwię się, czemu ludzie płacą takie straszne pieniądze w restauracjach, barach. Chyba, że ktoś na zjeździe przekona mnie, że się mylę Jestem chętna.
i

#7
od września 2007

2007.09.09 12:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

katarzyna janiak (katka)
witajcie kochani wlasnie nazbieralam takie jak na zdjeciu , myslalam ze to rydze ale z tego co tu czytam to mleczko ma byc pomaranczowe a ja mam biale..:(
i

#202
od sierpnia 2006

2007.09.09 13:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Theman (makitheman)
No to przykro... Jak zbierasz nacinaj przy kapeluszu, nie da się rydza pomylić z czymś innym.
A propos, Marcinie, ja jem tylko kapelusze, a u Ciebie widzę nogi... :)

#105
od lipca 2007

A ja po prostu obśliniłam monitor !

#28
od sierpnia 2007

2007.09.09 16:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

kutaho
Gratuluje moj malenki rydz jest bez porownania do tego znalezionego ale to moj pierwszy wiec jeszcze raz gratuluje smaczenego Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus

ocen moje fotki Twoje Agato piekny rydz i tylko pozazdroscic :)

moj zreszta emocje nidy nie pokaza emocji niestety xD


https://www.bio-forum.pl/messages/33/119500.html


Gratuluje rydza/y smaczny/nego/ych

Marcin Gzik


Jezeli kiedykolwiek znajde rydza/e "masz to jak w banku" ze zdjecie znajdzie sie w stoim poscie :)
A jezeli chodzi i zglaszanie pomyslow dotyczacych grzybkow/owocnikow to moze zrobic na forum dzialy np nie wiem moze sa ( przepraszam jezeli sa ) dzialy dotyczace jednego gatunku grzybow/grzyba bo warto !

Jezeli takie dzialy istnieja to poprosze o linka :)

Elo.

#29
od sierpnia 2007

2007.09.09 16:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

kutaho
Gratuluje moj malenki rydz jest bez porownania do tego znalezionego ale to moj pierwszy wiec jeszcze raz gratuluje smaczenego Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus

ocen moje fotki Twoje Agato piekny rydz i tylko pozazdroscic :)

moj zreszta emocje nidy nie pokaza emocji niestety xD


https://www.bio-forum.pl/messages/33/119500.html


Gratuluje rydza/y smaczny/nego/ych

Marcin Gzik


Jezeli kiedykolwiek znajde rydza/e "masz to jak w banku" ze zdjecie znajdzie sie w stoim poscie :)
A jezeli chodzi i zglaszanie pomyslow dotyczacych grzybkow/owocnikow to moze zrobic na forum dzialy np nie wiem moze sa ( przepraszam jezeli sa ) dzialy dotyczace jednego gatunku grzybow/grzyba bo warto !

Jezeli takie dzialy istnieja to poprosze o linka :)

Elo.

#4076
od kwietnia 2004

2007.09.10 10:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Kutaho, wybacz, ale nie potrafię połapać się w Twoim poście.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji