Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gołąbek jadalny / winnoczerwony?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 10 listopada 2020) «

#18
od października 2020

Barwa od jasnorozowej do purpurowej.

Trzonek bialy, u niektorych lekko zarozowiony na dole, w srodku czesto jest komora.

Smak prawie niewyczuwalny, bez pieczenia. Z tego co się do tej pory dowiedziałem, to u gołąbków świadczy o jadalności, ale nie potrafię powiedzieć ktory to gatunek...

Z góry dziękuję za pomoc

#19
od października 2020

Z tego co poczytałem, pasuje mi tu gołąbek wyborny - biały, zarozowiony miejscami trzonek i przy niektórych kapeluszach widać jakby czerwona skórka nie sięgała krawędzi.

Czy ktoś może rozpoznał tego gołąbka?

#4113
od października 2009

2020.11.08 12:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Nie jest to R. vesca.
Proponuję wstrzymać się do przyszłego roku z rozpoznawaniem gołąbków,w tej chwili one są w stanie zejściowym,namoknięte, wypłukane, te które powinny być ostre w smaku robią się łagodne.

#20
od października 2020

Ok, dzieki za rade!
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 10 listopada 2020) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji