Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Tricholomopsis.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 13 października 2020) «

#3984
od października 2009

2020.10.13 16:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Dziś,bór sosnowy z domieszkami,na pniaku sosnowym,kilka owocników większość w stanie zejściowym.
I pytanie czy to jest T.decora czy tylko mocno sterany życiem T.rutilans.
1
2
3
1
2
i

#6340
od lipca 2005

2020.10.13 18:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Bazując na swoim doświadczeniu z obydwoma gatunkami wskazałabym jednak na starego T. rutilans (bo masywny, duży i barwa łuseczek bardziej odpowiednia dla niego, a T. decora powinien być bardziej żółty z oliwkowo-brązowymi do czarniawych łuseczkami).

Jeśli chodzi o mikro, to:
- pierwsze zdjęcie niewiele mi mówi, bo nie wiem co przedstawia. Domyślam się, że skórkę kapelusza ale bez wymiarów, nie potrafię niczego powiedzieć;
- drugie zdjęcie - zbyt mało tych zarodników by cokolwiek wnioskować. Na Twoim miejscu wygrzebałabym z tak dużego owocnika min. 30 zarodników i pomierzyłabym "jak leci" (nie pomijając tych tych mniejszych i prawie okrągłych, które są przecież typowe dla T. rutilans). W oparciu o pomiary obliczyłabym wartość Q. Dla T. rutilans ten iloraz powinien wynosić 1,1-1,3, a dla T. decora, który ma zarodniki bardziej elipsoidalne: 1,4-1,7.

No i moim zdaniem warto byłoby też zerknąć na cheilocystydy, które u T. rutilans powinny być zdecydowanie dłuższe.

#3985
od października 2009

2020.10.13 18:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Na pierwszym mikro jest cystyda z ostrza blaszki.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2020 « starsze wątki (do 13 października 2020) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji