#3969
od października 2009
Mleczaj któryś,ale moim zdaniem ciekawsze są te igiełki widoczne w dolnej części zdjęcia.
Ja jestem tylko amatorem grzybiarzem, a Pan zapewne zawodowcem, więc i zainteresowania szersze i głębsze. -)
W takim razie z ciekawości niech i ja pogłębię swoją wiedzę - cóż to za ciekawe igiełki, jakiś rzadszy okaz ?
#3970
od października 2009
Też jestem amatorem,pogłębianie wiedzy jest bardzo chwalebne,niestety w temacie owych igiełek nie pogłębię Twojej wiedzy bo nie wiem.
Na forum nie stosujemy form grzecznościowych.
To raczej rodzaj gołąbek (Russula) niż mleczaj. Niestety po zdjęciu nie da się określić, jaki to gatunek gołąbka. Rodzaj ten zwykle wymaga dokładnego sprawdzenia smaku, zapachu i innych ulotnych cech, często trzeba także używać barwników i badać pod mikroskopem. Jeżeli myślisz tylko o zbieraniu gołąbków do jedzenia, to jest dużo prościej: te które "na surowo" mają łagodny smak to gatunki jadalne, a te o ostrym smaku nie nadają się do zjedzenia (choć zwykle nie są mocno trujące)
#9922
od października 2007
To nie gołąbek. To mleczaj i na 99% ( mz :) ) mleczaj rudy. A te igiełki to chyba do tego mchu należą ?
Masz rację. Palnąłem głupotę z tym gołąbkiem - nie zauważyłem garbka na środku grzyba