Gołąbek tak, ale na pewno nie cukrówka.
W przypadku gatunków tego rodzaju sprawdza się kryterium smakowe. Według Władysława Wojewody jeśli owocnik ma łagodny smak grzyb jest jadalny. Inne smaki, często ostre lub bardzo nieprzyjemny zapach oznaczają grzyba niejadalnego lub trującego.
Dzięki wszystkim. Niestety próba smakowa nie wypadła pomyślnie. Musi to być zatem wymiotny, choć kurczę, fioletowy?... Nic, na talerz się w każdym razie nie nadaje...
Bardzo prawdopodobny R. sanguinea ewentualnie R. badia ze wskazaniem na tego pierwszego. Wymiotny nigdy nie ma zaróżowionego trzonu.
(wypowiedź edytowana przez roto 07. października. 2020)
A po czym wizualnie poznałeś, że to nie cukrówka? To moje początki z gołąbkami, więc się nie śmiejcie :) Kolor kapelusza podobny.
Rozpoznawanie gołąbków po wyglądzie to wróżenie z fusów w większości przypadków. Cukrówka powinna mieć dużo bardziej żółte blaszki ponieważ ma bardzo ciemny żółto-pomarańczowy wysyp zarodników, trzon w zasadzie biały czasem delikatnie zaróżowiony przy podstawie.