bio-forum.pl

Żółty Gołąbek

bez logowania - można przeglądać
#4

od paź.2005
#0

1. Żółty Gołąbek
28.wrz.20 15:55
Dominik M. "natas"

Las mieszany. Gołąbek o charakterystycznym zwiniętym i bardzo śliskim kapeluszu. Zapach łagodny. Lubieszyn.

od paź.2007
#0

2. Żółty Gołąbek

Russula sect. Ingratae

od paź.2009
#0

3. Żółty Gołąbek

Sekcja Ingratae, podsekcja Foetentinae, zapach albo wręcz śmierdzący dla R. foetens, przez w miarę obojętny ze wskazaniem na nieprzyjemny dla R. subfoetens do migdałowy dla R. grata, ważny smak, pierwszy i trzeci ostre, drugi łagodny. Są jeszcze inne gołąbki w tej podsekcji.

od paź.2005
#0

4. Żółty Gołąbek
29.wrz.20 12:36
Dominik M. "natas"

Po ugryzieniu kawałka kapelusza, po kilku sekundach (do 10) atakuje dość ostry smak, który się urzymuje dobre kilka minut. Zapach po pokrojeniu dziwny, jakby lekko chemiczny, może minimalnie słodkawy. Nie jest zbyt przyjemny ale jakoś specjalnie nie odrzuca. Zgniłych warzyw i migdałów nie wyczułem.

Poczytałem o sekcji Ingratae i juz wiem co mi ten zapach przypomina. Zapach sera Camembert plus spermiawy jednak:-D

"Russula sororia Woń gołąbka bywa bardzo różna, od owocowej do nieprzyjemnej, podobnej do smrodu serów pleśniowych, zjełczałego masła bądź zużytych kondomów".

Coś w tym jest. Palić po przegryzieniu zaczął też stopniowo, więc to prawdopodobnie będzie ten tak myślę.

(wypowiedź edytowana przez Natas 29. września. 2020)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji