Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to może być muchomor czerwieniejący?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Muchomory (Amanita) - oznaczanie « M. czerwonawy (A. rubescens) i twardawy (A. spissa) a m. plamisty (A. pantherina) «
i

#484


#1297

2005.06.19 09:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Tak - jeśli dobrze widzę - są prążki na pierścieniu, kolor jest "akuratny", jak zetniesz plasterek trzonu u podstawy - powinny być larwy owadów w różowych korytarzach (w 90% przypadków tak miewałam :-)
i

#488

Korytarze są....

#1304

2005.06.19 11:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
No właśnie :-(((
Czerwiniejący, niezdatny do spożycia z powodu przelarwienia ;-(

#489

A chciałem w domu pokazać jak się je muchomory...
i

#385

2005.06.19 12:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Z tym gatunkiem praktycznie nie ma szans na znalezienie niezaczerwionych egzemplarzy - tak że odrzuć trzony a resztę na patelnię :)

No może znajdz ciut mniej zaczerwiony :)
i

#533

2005.06.19 12:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elmira Brzozowska (elma)
Jak się lubi grzybki z mięskiem
:o)

#1403

2005.06.19 13:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Bywają - jadałam.

#541

Blaszki i skórkę można jeść :D hehe
i

#1169

2005.06.19 23:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Kilka dni temu znalazłem takie, które lubię najbardziej - okrąglaste..... pełno ich było :)

1
2
i

#541

2005.06.20 08:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elmira Brzozowska (elma)
Z wkładką czy bez?
:-D
i

#1171

2005.06.20 08:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Elma...... :-))))) Do 1/3 trzonka wkładka, góra trzonka i kapelusz zdrowe. Takie kuleczki świetnie wyglądają w marynacie.
i

#106

2005.06.20 10:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
A ten mój to jakiś ... twardawy ? W każdym razie "mientki" raczej nie jest :-)







Alej.....

(wiadomość edytowana przez Alej 20.Czerwca.2005)
i

#550

No jakiś taki bardzo twardawy ;-))
Znalazłem wczoraj jednego małego, mocno nadgryzionego przez ślimaka.

#1320

2005.06.23 07:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Zerknij na pierścień - u twardawego jest prążkowany (wyraźnie), a u dość podobnego plamistego, gładki :-)
i

#1418

2005.06.23 09:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Muchomora twardawego jeszcze nie jadłam . Nie mam odwagi . Musiałby mi go ktos pokazać, tak NA MUR!
i

#566

Na pierwszej fotce Darka widać prążkowanie na pierścieniu. Twardawy zdaje mi się być trochę masywniejszy od plamistego, ale pokrój owocników bywa zmienny.

#1323

2005.06.23 10:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Na moim monitorze nie widac aż tak wyraźnie :-)
i

#1422

2005.06.23 10:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Są wyraźne prążki na pierwszym zdjęciu, pod tymi wszystkimi czerwonawymi.
Czy to jest jedyna istotna cecha odróżniająca plamistego od twardawego? Czy jest jeszcze jakiś "haczyk"?. Chodzi mi o cechy makroskopowe.
i

#567

Plamisty ma bruzdkowany brzeg kapelusza, dobrze to widać u rozwiniętych owocników.

Też nie jadłem twardawego (podobnie jak czerwonawego), ale wielokrotnie go widziałem :-)
i

#114

2005.06.23 11:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Choć już "laureatowi" :-) to nadal amatorowi, wydaje się, że jednak twardawy. Postaram się (po robocie) dać zbliżenie na pierścień a przy njbliższej okazji, sprawdzę w moim ... łowisku. Możliwe, że nawet na tym samym owocniku.
Pozdr.....
i

#117

2005.06.23 17:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Tu widać te prążki ...

i

#118

2005.06.23 17:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
a tu chyba jeszcze lepiej

#1327

2005.06.23 17:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
no to twardawy :-)
i

#127

2005.06.26 17:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
A ten? Królewski?





i

#590

To też jest twardawy.
Zwróć uwagę na brązowe kłaczki na trzonie, bruzdkowany kołnierz i stosunkowo duże łatki na kapeluszu.

Gdzie je znalazleś?

#129

2005.06.26 21:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Krasne Potockie. Jest ich sporo.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Muchomory (Amanita) - oznaczanie « M. czerwonawy (A. rubescens) i twardawy (A. spissa) a m. plamisty (A. pantherina) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji