Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
S-50 Robert Kozak
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2019 « starsze wątki (do 19 listopada 2019) «

#3229
od października 2009

2019.11.12 21:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Słabo dojrzała,włoski krótkie ok.400,max 415,podstawy mono,znalazłem tylko jedną bi.Włoski septowane maksymalnie 2 razy,połowa włosków bez sept lub z jedną septą.
Zarodniki 21,80-24,20 x13,65-15,70,ornamentacja prawie płaska,składająca się z izolowanych większych i mniejszych elementów.
Zaryzykuję stwierdzenie że to mocno niedojrzała S.nigrohirtula dlatego taka płaska i słabo wybarwiona ornamentacja.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

#483
od sierpnia 2006

2019.11.13 10:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Kozak (bobson)
Dzięki, coraz trudniej o coś nowego :)

#3231
od października 2009

2019.11.13 10:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Ba,ja też bym chciał,naziemne Robert,naziemne z krótkimi włoskami!:-)

(wypowiedź edytowana przez roto 13.listopada.2019)

#484
od sierpnia 2006

2019.11.13 21:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Kozak (bobson)
Czyli nadrzewne odpuszczać już? :)

#3232
od października 2009

2019.11.13 21:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Nie odpuszczaj,ale chyba już zauważyłeś że zawsze na pierwszy ogień idą naziemne.
W tej chwili robię tę Cheilymenię z Białowieży,młoda,nie mogę wybarwić ornamentacji.
Ta zjedzona Melastiza to za wolno schła i prośba zamykaj dokładnie torebki,bo część była otwarta.

#486
od sierpnia 2006

2019.11.14 07:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Kozak (bobson)
Dzięki za uwagi :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2019 « starsze wątki (do 19 listopada 2019) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji