Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
duży, blaszkowy w buczynie
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 lipiec «
i

#30
od lipca 2007

Dziś w lesie Łagiewnickim w czystej buczynie znalazłam grzyby, których zupełnie nie potrafię rozpoznać. Duże, blaszkowate. Rosło w kępach po 3-4 sztuki, a takze pojedyńczo w różnych stadiach od młodziutkich do bardzo starych. Kolor intensywnie rudy, blaszki u młodego takiego samego koloru, u starszych jaśniejsze. I bardzo charakterystyczna cecha. "Pachnie" intensywnie jakby zepsutą rybą, mnie się to najbardziej kojarzy z niektórymi aminami alifatycznymi (chemik jestem).







#362
od grudnia 2005

Mleczaj smaczny - Lactarius volemus . Powinien wydzielać obficie łagodne w smaku "mleczko" :)

#33
od lipca 2007

Mleczko rzeczywiście jest, białawe półprzezroczyste (tylko w kapeluszu) o nieokreślonym smaku.
i

#461
od listopada 2006

Porównując m.smacznego z rydzem. To mleczaj rydz powinien się nazywać mleczaj "wyśmienity" :-)

Tak, czy owak jadłem go w tym roku i w mojej ocenie "może być", zbieram go jak nie ma nic innego. Być może lepiej nadaje się do marynaty?

Trzeba go smażyć na mniejszym gazie i tylko całe kapelusze (nie ich kroić na pół), bo strasznie potrafi zapaskudzić kuchenkę (podskakujący olej od mleczka).

#34
od lipca 2007

Ja wolę takich wynalazków nie ruszać. A zapach jest dla mnie odstręczający.

#363
od grudnia 2005

Mleczaj smaczny nadaje się chyba tylko do smażenia na zasadzie "na bezrybiu i rak ryba". Po ostrożnym obsmażeniu kapeluszy na oleju dodatek sporej ilości cebulki i duszenie niweluje prawie zupełnie ów swoisty zapaszek i grzybek wtedy całkiem, całkiem. Ale rydze bez porównania smaczniejsze :)))
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 lipiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji