bio-forum.pl

Peziza arvernensis Boud.
było: Uchówka ... ?

bez logowania - można przeglądać
#8

użytkownik obecnie bez konta na forum

1. Peziza arvernensis Boud.
28.maj.05 13:28
"Grażyna Domian" (b/log.)
siedlisko

Szukając dziś chłodu w cienistej buczynie, w miejscu uwidocznionym na zdjęciu...

uchówka1
uchówka2

znalazłam takie oto grzybki...

uchówka3

Myślę, że to uchówka. Czy trafnie? Jeśli tak, to która? Największy grzyb miał średnicę około 8 cm...

od maj.2003
#0

2. Peziza arvernensis Boud.
28.maj.05 13:42
Anna Kujawa "AniaK"

To rozcięcie widoczne na owocnikach było glębokie? Do połowy? Do podstawy?

od lip.2005
#0

3. Peziza arvernensis Boud.
28.maj.05 13:56
Grażyna Domian
uchówka4

Hm... nie zwróciłam na to uwagi. Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie, na którym rozcięcie widać trochę lepiej.

od maj.2003
#0

4. Peziza arvernensis Boud.
28.maj.05 14:10
Anna Kujawa "AniaK"

raczej Peziza:-)

Za miskowata. Wydaje mi się, że może to być Peziza arvernensis.

Mikroskop....:-)))

od kwi.2004
#0

5. Peziza arvernensis Boud.

To nie będzie uchówka. Uchówki, moim zdaniem, są bardziej jednolite w barwie i żółtawe. Takie znajdywałam. Były zawsze koło... borowików.

użytkownik obecnie bez konta na forum

6. Peziza arvernensis Boud.
28.maj.05 22:09
"Grażyna Domian" (b/log.)

W takim razie musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać na rozstrzygnięcie. Grzybek już się suszy przed podróżą do Ciebie Aniu:-)

od maj.2003
#0

7. Peziza arvernensis Boud.
29.maj.05 11:35
Anna Kujawa "AniaK"

ok:-)

od maj.2003
#0

8. Peziza arvernensis Boud.
6.cze.05 14:02
Anna Kujawa "AniaK"

Po obejrzeniu suszonego okazu potwierdzam, że jest to kustrzebka (Peziza arvernensis):-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji