Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mleczaj ale jaki i czy jest jadalny?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2019 « starsze wątki (do 07 września 2019) «

#207
od kwietnia 2012

Dzisiaj w lesie znalazłem kilka okazów.
Wiem że to mleczaje bo mają białe mleczko po rozcięciu blaszek.
Kilka z nich miało rdzawe plamki na blaszkach.
Znalezione w dębowo-bukowym lesie liściastym.
Chciałbym się dowiedzieć czy są jadalnemleczaj01mleczaj02mleczaj03mleczaj04mleczaj05

#3061
od października 2009

2019.09.01 12:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Wystarczy popróbować,ostry niejadalny.

#208
od kwietnia 2012

smak mleczka łagodny. Po pewnym czasie mleczko zanika a w miejscu zranienia powstaje brązowy kolor. Ma ładny zapach grzybka. Po przyniesieniu do domu zapach jak by zaniknął.

#474
od czerwca 2017

2019.09.01 13:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Słowiński (januz)
Podobno tę zasadę można stosować do gołąbków.
Do mleczai również ?

(wypowiedź edytowana przez januz 01.września.2019)

#3062
od października 2009

2019.09.01 13:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Tak tylko mleczaje i gołąbki.

#209
od kwietnia 2012

czy inne gatunki grzybków mają biały sok po przekrojeniu czy to tylko domena mleczaji?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2019 « starsze wątki (do 07 września 2019) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji