Maślaczek pieprzowy.Próbowałeś go?Podobno suszony i zmielony jest fajowa przyprawą...
Mnie się kojarzy z Pulveroboletus lignicola
Prawdopodobnie Chalciporus rubinus
#333
od stycznia 2006
Mi nie przypomina maślaczka pieprzowego - był żółty, a maślaczek jest raczej pomarańczowo-brązowawy.... no i ta spękana skórka...
Co do Pulveroboletus lignicola, to ten gatunek ma chyba żółte pory a u mojego okazu były czerwone/ceglaste...
a miąższ maślaczka rubinowego przebarwia się na chyba na niebiesko a nie czerwono...
Mamy więc 3 sprzeczne diagnozy, z których żadna nie wydaje mi się słuszna :(
Czy ktoś jeszcze się wypowie?
#334
od stycznia 2006
Hmmm na zdjęciu 1 i 3 rzeczywiście są nieco podobne... ale ta skórka nie daje mi spokoju... może ktoś jeszcze by to ocenił?
A smak miąższu?
Jeśli Tomek ma rację to wielkośc zarodników powinna potwierdzić jego trop.