Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Jasna Macrolepiota z buczyny
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2019 « starsze wątki (do 24 listopada 2018) «
i

#5374
od lipca 2005

2018.11.07 21:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
04.11.2018 r. - Puszcza Bukowa, w buczynie z domieszką dębów i grabów, w głębokiej ściółce, ok. 20 m od śródleśnej łąki. Średnica kapeluszy do 9 cm. Moją uwagę zwrócił brak pierścienia, a wyciągałam owocniki bardzo delikatnie i przeszukałam ściółkę
Macrolepiota1
Owocnik 1:
Macrolepiota2
Macrolepiota3

Owocnik 2:
Macrolepiota4
Macrolepiota5
Na dolnych częściach trzonów u obu owocników był gruby watowaty nalot:
Macrolepiota6
Stosunkowo najbardziej kojarzy mi się M. excoriata ale ona chyba nie rośnie w lasach. No i co z tym pierścieniem? Może go coś zeżarło?

#6768
od września 2005

Szukaj pierścienia (jest na zdjęciach :D)

#6769
od września 2005

Choć im bardziej patrzę, tym bardziej mam wątpliwości:D

#350
od czerwca 2017

2018.11.07 22:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Słowiński (januz)
Też patrzyłem pod blaszki ale czy to on ?
i

#5375
od lipca 2005

2018.11.07 22:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Błażeju, miałeś na myśli to?;-)
Macrolepiota7
Macrolepiota8

Nie..., raczej to:D
Macrolepiota9
Macrolepiota10

#6770
od września 2005

No właśnie dziwi mnie ten kołnierz jak u Marasmius rotula, i się zastanawiam, czy coś się dziwnego z pierścieniem nie stało... Ale masz rację, pierścień to te resztki na krawędzi kapelusza

#8109
od września 2005

M. excoriata

#6249
od lipca 2005

2020.09.16 13:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Zgłoszona - ID: 335553
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2019 « starsze wątki (do 24 listopada 2018) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji