Witam. Proszę o informację czy ten grzybek to gołąbek i czy jest jadalny. Grzyb rósł w brzozach. Ma łagodny smak i zapach. Nóżka jest lekko różowa. Nie ciemnieje po przekrojeniu.
Powinien mieć podwinięty brzeg kapelusza. Nic się nie stanie, po prostu jest niesmaczny. Proszę pamiętać, że zasada iż można zjadać grzyba o łagodnym smaku dotyczy WYŁĄCZNIE gołąbków, więc trzeba się najpierw nauczyć je rozpoznawać wśród innych grzybów.
Dzięki Beatko za uzupełnienie mojej wypowiedzi:) Znów jestem w pracy więc zbytnio nie rozpisuję się ale jeszcze muszę w kontekście pytania o wiek grzybów wtrącić jedno zdanie.
Na starszych owocnikach bardzo szybko rozwijają się inne grzyby, między innymi pleśnie które praktycznie nie są widoczne w początkowym stadium rozwoju gołym okiem a niestety moga być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia (niektóre wręcz toksyczne).
No widzisz, Ty w pracy, a ja właśnie sobie smażę mleczaja smacznego, za którym nie przepadasz, a którego ja uwielbiam. :-) Ale to w przerwie pakowania gratów przed malowaniem pokoju, więc nie trzeba mi zazdrościć :-(
A to czemu,mój ma nieźle ustawione kolory,ja tylko powtarzam to co napisała Justyna,a napisała że trzon lekko zaróżowiony i że nie ciemnieje po przekrojeniu,a claroflava ciemnieje
Faktycznie nie doczytałem:( ... przecież pisałem, że w pracy byłem:)
Ale powiem tak: po pierwsze; różu to ja tu nie widzę???
po drugie: miąższ czarnieje ale już nie tak od razu. Najlepiej to widać na starszych skaleczeniach i za takie wziąłem ciemne plamy na kapeluszu.
A po trzecie: gołąbek to dla mnie tylko gołąbek i nic poza tym więcej dopóki Ala nie sprawdzi. W ocenie z kolei sugerowałem się wyglądem owocnika z fotki oraz info "Grzyb rósł w brzozach. Ma łagodny smak i zapach"... co by pasowało do tego gatunku.