• Różowe blaszki, Pieczarka karbolowa? Czy cos innego
#4525
od marca 2010
Pieczarka na pewno. Czy karbolowa, musisz sam stwierdzić. U niej miąższ na przecięciu żółknie w podstawie trzonu (to żółknięcie szybko zanika) i żółknie też otarty. Poza tym powinna mieć zapach karbolu/atramentu, szczególnie nieprzyjemny podczas gotowania. Pieczarka karbolowa jest trująca, oczywiście.
Jak przeciąłem tego grzyba i potarłem to nie zauważyłem żółknięcia. Tak samo jak go wącham to nie czuje ani zapachu standardowej pieczarki ani nic nieprzyjemnego.
#4526
od marca 2010
Może Ci ktoś coś jeszcze podpowie. Pieczarki to nie łatwy rodzaj. Z mikroskopem trzeba do nich, jeśli cechy makroskopowe nie są oczywiste :-(
(wypowiedź edytowana przez beata_lyszkowska 07.września.2018)
No właśnie. Niby pieczarki a trudno stwierdzić(przynajmniej dla mnie zoltodzioba). Oczywiscie nie bede ryzykowal. Dziekuje za zaangazowanie Pani Beato.