Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
2016-11-26 Oświęcim - płynie Soła płynie - część 1
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « wędrówki z Grzegorzkiem « 2016 «

#14604
od września 2006

2017.02.02 10:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Tego dnia kręciliśmy materiały do filmu pt. "Płynie Soła płynie". Zasadniczym celem było pokazanie bardzo czystej rzeki, także o tej porze roku. Pierwszym planem filmowym była kładka pomiędzy ulicami Cicha i Bulwary. Zerkam z niej w stronę Mostu Piastowskiego.



Następnie patrzę z biegiem rzeki. Poziom wody jest wyraźnie wyższy niż latem. To normalne.





A to już kępa wierzb - Salix przy Moście Piastowskim.



Będąc w tej okolicy nie sposób pominąć Zamku Książąt Oświęcimskich.



Schodzimy nad rzekę.



Zaplątane w gałęziach suche teraz zielsko to komunikat - Soła, tu byłam.



Ponownie zerkam na kładkę i most.



Potem kamerzysta czynił swoją powinność, znaczy się kręcił przebitki a ja ruszyłem do miasta w poszukiwaniu zniczy. Trudno było, ale udało się je zakupić. Będą nam potrzebne na końcu. Teraz schodzą na ulicę Bulwary. Apartamentowiec rośnie.





Wkrótce widok zamku z tej strony oraz widoki z okien zamku w drugą stronę przejdą do historii. Sorry, takich mamy urzędników.





Kierując się ku kładce mijam świerk kłujący - Picea pungens.



Następnie przechodzę obok grupy wierzb płaczących - Salix alba "Tristis".



Jeszcze raz zerkamy na apartamentowiec w budowie.



Teraz następuje zmiana planu filmowego. Przenosimy się w rejon przecięcia rzeki przez linię kolejową. Na początku uprawiane pole uprawne oraz spora linia przesyłowa.



Most ginie w gęstwinie.





Filary mostu są pomalowane.





Ten filar latem obchodziliśmy suchą stopą.



Teraz poziom bardzo czystej wody jest znacznie wyższy.



« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « wędrówki z Grzegorzkiem « 2016 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji