Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
2016-11-26 Broszkowice po raz drugi
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « wędrówki z Grzegorzkiem « 2016 «

#14599
od września 2006

2017.01.28 18:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Następnego dnia ruszyliśmy ponownie do Oświęcimia aby zrealizować film poświęcony przede wszystkim Sole, jako bardzo czystej rzece. Tym nie mniej na chwilę, korzystając z lepszej aury, zatrzymaliśmy się w okolicy spotkania Wisły z Przemszą. Teraz Przemszę mamy na wprost. Wisła znajduje się po lewej stronie. Przesłania ją olsza czarna - Alnus glutinosa. Stado łabędzi też trzyma się królowej.





W okolicy, gdzie się zatrzymaliśmy dominowała jeżyna popielica - Rubus caesius.



A to już teren pod mostem kolejowym.



Pobliskie krzewy oplata chmiel zwyczajny - Humulus lupulus.



Ponownie zerkam przed siebie w taki sposób aby w dalekim planie widzieć Przemszę.



A wokół nas znajduje się mnóstwo martwej biomasy. Cóż taka to pora roku.



I ponownie jesteśmy pod mostem kolejowym.



Teraz podziwiam krople wody na liściach kupkówki pospolitej - Dactylis glomerata.







A tak tego dnia wyglądała ciecz wypełniająca koryto Wisły.



A wokół mamy resztki drzewostanów z dominacją wierzb - Salix.



Tutaj, przy brzegu dominuje mozga trzcinowata - Phalaris arundinacea.





Sporą domieszkę stanowi pomiędzy nią pokrzywa zwyczajna - Urtica dioica.



Są też pojedyncze nawłocie kanadyjskie - Solidago canadensis.





Przechodzę teraz pod okolicą, gdzie Wisła bywa kilka razy do roku.



Tutaj zauważam bylicę pospolitą - Artemisia vulgaris.



A to już wierzba wiciowa - Salix viminalis.



Oto zarośla z udziałem jeżyny popielicy - Rubus caesius.



I na zakończenie ostrożeń polny - Cirsium arvense.

« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Botanika « wędrówki z Grzegorzkiem « 2016 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji