Ziarna skrobi w miąższu banana.
Ziarna skrobi w miąższu bulwy ziemniaka.
Skrobię możemy uwidocznić wybarwiając ją płynem Lugola. Tworzy się fioletowy kompleks jak widać poniżej.
Ziarna skrobi wybarwine płynem Lugola w komórce banana.
Zirna skrobi wybarwine płynem Lugola w tkance bulwy ziemniaka.
Interesowało mnie co się dzieje z ziarnami skrobi w ziemniaku po ugotowaniu. Jak widać niżej, okazuje się że komórki zachowują swój kształt, zachowuje się ściana komórkowa. Ziarna skrobi rozpadają się tworząc jednolitą masę wewnątrz komórki.
Tkanka ugotowanego ziemniaka.
Tkanka ugotowanego ziemniaka w trakcie barwienia.
Tkanka ugotowanego ziemniaka wybarwiona płynem Lugola. Skąd się wzieły przezroczyste obwódki?
Większe powiększenie preparatu powyżej.
Podobno ziemniaki stają się słodkie po przemrożeniu. Wyobrażam sobie, że kryształki lodu powodują rozpad lizosomów i uwolnienie enzymów, które trawią skrobię. Chętnie przeczytam inne pomysły wyjaśniające ten fakt. Następnym razem będą zdjęcia mrożonych ziemniaków:)