Zastosowanie orchidaceae w lecznictwie, kuchni, przemyśle...
2005.01.28 14:07
Marek G.
Dzień dobry. Czy znają Państwo jakieś ciekawostki na powyższy temat?? Interesują mnie konkretne przykłady gatunków, pozdrawiam
2005.01.31 13:19
Woytty
Podstwowym gatunkiem z rodziny storczykowatych mającym zastosowanie tak w lecznictwie jak i w szeroko pojętym przemyśle środków spożywczych jest wanilia płaskolistna (Vanilia planifolia) obecnie masowo zastąpiona przez sztuczną zastępkę wanilinę (stąd: zamiast cukru waniliowego kupowanego dawniej mamy obecnie cukier -UWAGA- WANILINOWY! co nie każdemu udaje się ze względu na podobieństwo pisowni i brzmienia zauważyć). A prawdziwa wanilia są to zwane laskami owoce (strąko-podobne) poddane procesom fermentacji, barwy ciemnobrunatnej do prawie czarnej, lekko klejąco-wilgotne, bardzo armatyczne oraz dość drogie. Pokrojone na krótkie kawałki i dodane do pojemnika z cukrem lub c.pudrem i szczelnie zamknięte w krótkim czasie dadzą nam prawdziwy cukier waniliowy.
Oprócz wanilii, Meksykańczycy jedzą Stanhopee [chyba Vardii] do swoich tachoos. Więcej zastosowań nie znam, choć jestem zapalonym miłośnikiem orchidei.
Dowiedziałem się jeszcze, że w średniowieczu jadano bulwy dactylorhiza majalis (o zgrozo! a teraz trzeba szukać tygodniami, aby chociaż na jedną trafić...)
fakt, jadano, uważane były za afrodyzjak :)