bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Zastosowanie orchidaceae w lecznictwie, kuchni, przemyśle...
« »
Botanika « Archiwum « Archiwum 2005 «

#0

2005.01.28 14:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek G.
Dzień dobry. Czy znają Państwo jakieś ciekawostki na powyższy temat?? Interesują mnie konkretne przykłady gatunków, pozdrawiam

#0

2005.01.31 13:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Woytty
Podstwowym gatunkiem z rodziny storczykowatych mającym zastosowanie tak w lecznictwie jak i w szeroko pojętym przemyśle środków spożywczych jest wanilia płaskolistna (Vanilia planifolia) obecnie masowo zastąpiona przez sztuczną zastępkę wanilinę (stąd: zamiast cukru waniliowego kupowanego dawniej mamy obecnie cukier -UWAGA- WANILINOWY! co nie każdemu udaje się ze względu na podobieństwo pisowni i brzmienia zauważyć). A prawdziwa wanilia są to zwane laskami owoce (strąko-podobne) poddane procesom fermentacji, barwy ciemnobrunatnej do prawie czarnej, lekko klejąco-wilgotne, bardzo armatyczne oraz dość drogie. Pokrojone na krótkie kawałki i dodane do pojemnika z cukrem lub c.pudrem i szczelnie zamknięte w krótkim czasie dadzą nam prawdziwy cukier waniliowy.

#0

2005.03.28 16:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

alsheri
Oprócz wanilii, Meksykańczycy jedzą Stanhopee [chyba Vardii] do swoich tachoos. Więcej zastosowań nie znam, choć jestem zapalonym miłośnikiem orchidei.

#3
od 03-2005

2005.05.06 11:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Lepka (alsheri)
Dowiedziałem się jeszcze, że w średniowieczu jadano bulwy dactylorhiza majalis (o zgrozo! a teraz trzeba szukać tygodniami, aby chociaż na jedną trafić...)

#1
od 05-2005

2005.05.12 13:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Movena
fakt, jadano, uważane były za afrodyzjak :)
« » Botanika « Archiwum « Archiwum 2005 «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji