Szczawik zajêczy-a co mi tam-choæ t¹ roœlinkê znam!
Oooo... nawet wierszem siê uda³o :D Dziêkujê za szybk¹ odpowiedŸ.
Oxalis acetosella, jakbyœ ³aciny zechcia³a:-D
Zdjêcia w pe³nej krasie to raczej do atlasu...
#113
od paŸdziernika 2005
To jest szczawnik zajêczy, bo sam, co roku zjadam tego chaszczyku kilogramy. Polecam kwiaty akacji jeszcze smaczniejsze. Te to wchodz¹ tonami:-)
#69
od kwietnia 2006
Kwiaty robini (dla œcis³oœci, bo typowe akacje u nas niet:-)a to forum wymagaj¹ce; przyjmijmy grochodrzew)to od dzieciñstwa wsuwa³em! :-)
S³odziutkie! Niebo w gêbie!!
Ze szczawikiem toœ mnie zaskoczy³, ale spróbujê niezw³ocznie!
Szczawiki bójcie siê!!!
pozdrawiam
(wiadomoϾ edytowana przez konik 19.maja.2006)
Kwiaty robinii akacjowej - ale dodatkowo zamoczone w naleœnikowym cieœcie i nastêpnie usma¿one na patelni - paluszki lizaæ, warto spróbowaæ.
a ja wyczyta³em w moim katalogu ¿e szczawik jest truj¹cy jak ktoœ chce to podam jakie truj¹ce zwi¹zki zawiera :)
#114
od paŸdziernika 2005
Jeœli chodzi o ta roœlinkê z pierwszego zdjêcia to siê ni¹ nie zatru³em. W smaku jest jak szczaw. Tylko ja jem te z ¿ó³tymi kwiatami. Reszta wygl¹da tak samo
#71
od kwietnia 2006
No to nie zjem! Szczawik obroniony, bo nawet jeœli nie trruje, to wolê robiniowe naleœniki!
Dziêki Zygmunt za pomys³!
Nieno sa³atkê itp. mo¿na ze szczawiku jak najbardziej -;)OrzeŸwia, imituje kwaskowatoœæ w braku cytryny. A najlepsze jest to: "Indianie po³nocnoamerykañscy karmili swoje wierzchowce korzeniami szczawiku, aby szybciej biega³y" -;> [Jadalne dzikie jagody i roœliny - D.Henschel, Muza 2004] Zawiera...szczawiany > niezbyt bezpiecznie konsumowaæ starszym, osobom z niektórymi chorobami metabolicznymi.. oraz "kilogramami" huh. No i witam, szczêœliwie sie tu w koñcu zalogowa³em :]
A jak robicie te kotlety z robini akacjowej?>