bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
śnieguliczka
« »
Botanika « Archiwum « Archiwum 2005 «

#2
od listopada 2005

również podobne pytanie. Dlaczego owoce śnieguliczki mają białą barwę??? proszę o odpowiedź jeżeli jest ktoś w stanie mi pomóc. pozdrawiam

#22
od września 2005

Odpowiedź w tym przypadku jest prawie taka sama jak w przypadku kory brzozy. Z tą różnicą, że nie wiem jakie substancje są odpowiedzilne za odbijanie światła. Sądze, że po prostu w owocach Symphoricarpos nie ma żadnych barwników a owe mleczne zabarwienie zawdzięczają one obecnym w komórkach lipidom i innym makrocząsteczkom tworzącym emulsje. Dodatkowo sama budowa komórkowa oraz niejednorodności w postaci organelli wystarczą pewnie do wywołania efektu bieli...

#4
od listopada 2005

za tę odpowiedź również dziękuję:))))))
i

#1416
od września 2004

Mnie zawsze uczono, że za białą barwę odpowiadają duże przestwory międzykomórkowe w tkance...
Zauważ, że owoc śnieguliczki jest miękki, łatwo go zmiażdżyć, jest stosunkowo kruchy - to właśnie jest skutek takiej budowy tkanki.

#23
od września 2005

Jak najbardziej możliwe, choć zwróć uwagę, iz znamy wiele tkanek gdzie przestworów międzykomórkowych nie ma (albo sa wypełnione płynem międzykomórkowym) a tkanka jest biała. Często białe są też tkanki w których komórkach wystapują wakuole gazowe.
i

#928
od kwietnia 2001

2005.11.06 18:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
co do śnieguliczki to myślę że rację ma Sebastian - chodzi o rozproszenie światła na przejściu pomiędzy komórkami a licznymi przestrzeniami wypełnionymi powietrzem

analogiczny jest efekt przy siwieniu włosów - nadal mają ten sam pigment w komórkach ale pojawiają się liczne wypełnione powietrzem przestrzenie między komórkami i znaczna część światła jest wielokrotnie załamywana i odbijana zamiast być w miarę równo pochłaniana
« » Botanika « Archiwum « Archiwum 2005 «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji