bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Leśne liście - tworzące kobierce.
« »
Botanika « Archiwum «

#1
od listopada 2008

Tworzą kobierce niczym bluszcz. Rosną w cieniu, razem z kuklikiem, glistnikiem, podagrycznikiem i jerzyną. Niestety, pędów nasiennych nie znalazłem.(8 listopad). Łodyżki wiotkie, zaokrąglono-trójkątne. Ogonki liściowe, długie, okrąłe z rowkiem. Rzadkie, delikatne włoski. Szer. liści ok. 4-5cm. Ładny dobrze wybarwiony kolor wierzchniej powierzchni liścia (charakterystyczna cecha cieniolubów) Pędy rośliny schowane pod ściółką z opadłych liści drzew. Wystają tylko te ładne liście. Po spenetrowaniu atlasu typuję: śledziennicę skrętolistną, ale chcę mieć pewność.

Kobierzec li¶ci.

#168
od grudnia 2006

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea L.)tak bym typował.

(wypowiedź edytowana przez krzych0719 08.listopada.2008)

#1371
od września 2006

2008.11.09 00:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Bardzo dobrze.

#3
od listopada 2008

W moim atlasie roślin napisano o kurdybanku:"blaszka, podobnie jak ogonek, do 4 cm dł." Jak widać na obrazku, tutaj ogonek jest znacznie dłuższy. I co Państwo na to?

#36
od października 2008

2008.11.09 16:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Sebastian Nowakowski
Mi też wygląda raczej na bluszczyk. Rosliny wieloletnie często wytwarzają przed zimą nietypowe odrosty i wtedy nie wyglądają tak, jak w opisach w kluczach. Mam tylko jedno pytanie: Czy ta roślina wydzielała aromatyczny zapach po potarciu (taka cecha zachowuje się również po ususzeniu)?

#4
od listopada 2008

Potarłem jeden liść - wydziela zapach.

#40
od października 2008

2008.11.09 17:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Sebastian Nowakowski
Zatem mamy odpowiedź - bluszczyk kurdybanek.

#2
od listopada 2008

Jest to napewno bluszczyk kurdybanek. Niegdyś, w kuchni staropolskiej popularna przyprawa.Świetnie pasuje do mięs, jajecznicy oraz białego sera.Jest bardzo zdrowy, ułatwia trawienie
« » Botanika « Archiwum «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji