bio-forum.pl
Zaloguj
Wyloguj
Edycja
Szukaj
grzyby.pl
atlas-roslin.pl
2023-11-02 Radziszów - las na stoku Kiełka - część 1
«
»
Botanika «
wędrówki z Grzegorzkiem
«
2023 «
#21035
od września 2006
2023-11-02 Radziszów - las na stoku Kiełka - część 1 #1
2023.11.22 13:14
Piotr Grzegorzek
Tytułowe miejsce znajduje się na zachód. Ogranicza go biegnąca podstawą stoku ulica Wąwozowa. Tak prezentuje się ono od strony ulicy Lipowej.
Ruszam na zachód granicą uprawy i łąki.
W zaroślach po prawej stronie widać dominację wierzby białej -
Salix alba
, chociaż to blisko szczytu tytułowego wzniesienia.
Odbijam na północ. Grunt jest wyraźnie wilgotny.
Jest sporo chrzanu -
Armoracia rusticana
w wilgotnej dolince.
Nieco dalej wody jest więcej. Pojawia się mięta -
Mentha longifolia
.
Oto wspomniane na początku wierzby białe -
Salix alba
.
Oto początek pasma zarośli biegnących na północ granicą. Jest dereń -
Cornus sanguinea
.
Jest olsza -
Alnus glutinosa
.
Są pokrzywy -
Urtica dioica
.
W drzewostanie dominują osiki -
Populus tremula
.
Jest nerecznica -
Dryopteris filix-mas
.
Dalej osikom -
Populus tremula
towarzyszy brzoza -
Betula pendula
.
Jest wierzba -
Salix caprea
.
Są jeżyny -
Rubus caesius
.
Jest więcej brzóz -
Betula pendula
.
Jest okazały jak na tę okolicę dąb -
Quercus robur
.
Wchodzę do środka. Jest tutaj wyraźna ścieżka.
Jest bez czarny -
Sambucus nigra
.
Po zachodniej stronie w pokrzywach -
Urtica dioica
skrywa się misa źródłowa.
Schodzę w dół taplając się w wodzie.
Jest skrzyp -
Equisetum telmateia
Jest mozga -
Phalaris arundinacea
.
Okolica jest podtopiona.
Na skraju lasu wyrastają robinie - Robinia pseudoacacia.
Jest błotnista misa źródłowa.
Oto początek właściwego lasu.
Tło to gajowiec - Galeobdolon luteum.
«
»
Botanika «
wędrówki z Grzegorzkiem
«
2023 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik:
Hasło:
Podgląd przed wysyłaniem wypowiedzi
Dodaj obrazek lub załącznik
Główna
Ostatnia doba
Ostatni tydzień
Szukaj
Instrukcja
Kopiuj link
Kontakt
Administracja
ta strona używa plików cookie —
więcej informacji