bio-forum.pl
Zaloguj
Wyloguj
Edycja
Szukaj
grzyby.pl
atlas-roslin.pl
2023-08-18 Na W od Kaniowa - na południe od ulicy Modra – część środkowa
«
»
Botanika «
wędrówki z Grzegorzkiem
«
2023 «
#20954
od września 2006
2023-08-18 Na W od Kaniowa - na południe od ulicy Modra – część środkowa #1
2023.10.27 20:18
Piotr Grzegorzek
Kontynuuję wędrówkę. Będąc w środkowej części grobli badam dokładnie złamaną część lipy –
Tilia cordata
.
Na jej powierzchni rozwijają się pojedyncze płaty tarczownicy bruzdkowanej –
Parmelia sulcata
.
Jest kolejny niezbyt okazały dąb –
Quercus robur
.
Teraz natrafiłem na spory płat czereśni –
Cerasus avium
.
Zerkając pod nogi zauważam nerecznicę –
Dryopteris filix-mas
.
Dalej pojawia się sporo lip -
Tilia cordata
. Część drzew jest okazała. Niektóre wytwarzają pędy odroślowe. Na ich pniach znajdują się śladowe ilości misecznicy –
Lecanora conizaeoides
.
Teraz natrafiam na kolejne dęby –
Quercus robur
z większymi powierzchniami opanowanymi przez misecznicę –
Lecanora conizaeoides
.
I znowu czereśnie –
Cerasus avium
. To lokalne skupisko tych drzew.
Oto kolejna gęstwina, gdzie trudno o szczegółową listę obecności. Jednakże dąb szypułkowy –
Quercus robur
dominuje.
Dla wygody wychodzę na pole uprawne położone na północ od przemierzanej grobli. Widać zwarty drzewostan porastają całą groblę.
Barwnym przerywnikiem jest poziewnik –
Galeopsis pubescens
.
Urozmaiceniem jest wierzba krucha –
Salix fragilis
.
I znowu lipy –
Tilia cordata
z pędami odroślowymi.
Lokalnie tworzy on większe zgrupowania. Towarzyszy mu dąb –
Quercus robur
.
W końcu pojawiają się okazałe jesiony –
Fraxinus excelsior
.
Niektóre zbliżają się do wymiarów pomnika przyrody. W niższym piętrze pojawiają się lipy -
Tilia cordata
.
«
»
Botanika «
wędrówki z Grzegorzkiem
«
2023 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik:
Hasło:
Podgląd przed wysyłaniem wypowiedzi
Dodaj obrazek lub załącznik
Główna
Ostatnia doba
Ostatni tydzień
Szukaj
Instrukcja
Kopiuj link
Kontakt
Administracja
ta strona używa plików cookie —
więcej informacji