bio-forum.pl
Zaloguj
Wyloguj
Edycja
Szukaj
grzyby.pl
atlas-roslin.pl
2023-05-20 Skawina, Wola Radziszowska, struga na granicy - część 1
«
»
Botanika «
wędrówki z Grzegorzkiem
«
2023 «
#20636
od września 2006
2023-05-20 Skawina, Wola Radziszowska, struga na granicy - część 1 #1
2023.07.21 15:06
Piotr Grzegorzek
To drugi pobyt w tej okolicy. Z ulicy Górki schodzę do doliny cieku.
Mijam chmiel -
Humulus lupulus
.
Oddalam się od osi linii kolejowej.
Mijam wrotycz -
Tanacetum vulgare
.
Idę dalej.
Mijam bardzo owłosioną pokrzywę -
Urtica dioica
.
Przechodzę obok uprawianego pola uprawnego.
W zaroślach zauważam jaskra kosmatego -
Ranunculus lanuginosus
.
Jest łąka.
Tutaj trafił się przetacznik -
Veronica serpyllifolia
.
W zaroślach jest kopytnik pospolity -
Asarum europaeum
.
Zerkam na wodę. Tutaj pojawia się gwiazdnica wielkokwiatowa -
Stellaria holostea
.
Jest żywokost bulwiasty -
Symphytum tuberosum
.
Odchodzę od rzeki. Mijam topolę osikę -
Populus tremula
.
Mijam wierzbę kruchą -
Salix fragilis
.
Z pobliskiego pola wypływa strumyk. To dopływ naszej strugi.
Gnam na północ. Okolica jest z natury bardzo podmokła.
Tutaj pojawia się firletka poszarpana -
Lychnis flos-cuculi
.
Z traw dominuje wyczyniec-
Alopecurus pratensis
.
Jest błoto.
Jest mniszek -
Taraxacum
sp. sp.
Oto sposób na biomasę. Wyrasta na niej pokrzywa -
Urtica dioica
. Struga jest w dole.
Przyspieszam
Oto próg na strudze.
Oto wierzba -
Salix
oraz tama bobrów.
Oto jaskier -
Ranunculus lanuginosus
.
W zaroślach pojawia się bez czarny -
Sambucus nigra
.
Jest bodziszek -
Geranium phaeum
.
Oto brzeg strugi.
Oto dąbrówka -
Ajuga reptans
.
Struga stoi.
Jest kopytnik -
Asarum europaeum
.
Oto skraj pola.
Wracam nad strugę.
Zauważam
Geranium phaeum
.
«
»
Botanika «
wędrówki z Grzegorzkiem
«
2023 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik:
Hasło:
Podgląd przed wysyłaniem wypowiedzi
Dodaj obrazek lub załącznik
Główna
Ostatnia doba
Ostatni tydzień
Szukaj
Instrukcja
Kopiuj link
Kontakt
Administracja
ta strona używa plików cookie —
więcej informacji