bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Botanika lepidopterologiczna, cz. 2.
« »
Botanika « Archiwum « Archiwum 2011-12 « różności niekoniecznie serio «
i

#1557
od stycznia 2007

2007.08.25 23:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Zdjęcia z dziś, Wielkopolska, leśne, widne przydroże k. Czerniejewa. Tak niewiele zostało z tej rośliny, że nie mam pojęcia, czy jest szansa, by ją oznaczyć. Gąsieniczka o zdrowym apetycie skonsumowała już wszystko, co się nadawało do zjedzenia. Roślinka miała ok. 30 cm wysokości, a jedyne szczegóły, którymi dysponuję to: zarys liści i owocostany, a nasionka na ostatnim zdjęciu wielkości ziaren maku.

roœlina
roœlina2

owocostan
owocostan2

#21
od listopada 2007

2007.12.31 16:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paweł Cieślak (pablo1)
Trędownik bulwiasty był konsumowany.Konsumentem zaś jest zdaje sie Kapturnica trędownikówka-Cucullia scrophulariae
i

#2207
od stycznia 2007

2007.12.31 17:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Paweł, DZIĘKUJĘ!!!!!

Ależ miły prezent jeszcze w Starym Roku :-)))

Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok!!!
i

#3100
od stycznia 2007

2008.06.01 16:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
To mi się podoba! Oznaczanie roślinki po gąsienicy motyla, bo nie zwróciłabym uwagi na przekwitłą i zjedzoną roślinę, gdyby nie to, że jakieś gąsienice wówczas jeszcze kończyły ucztę ;)

Dziś pojechałam w drugie z miejsc, gdzie taki sam tandem, jak przedstawiony powyżej spotkałam zeszłej jesieni* i cóż zastałam? Ano oczywiście trędownika bulwiastego rozpoczynającego właśnie kwitnienie! :)

trêdownik

kwiatostan kwiatostan

I proszę, taki niby żartobliwy wątek, a jaki pożyteczny, a Tobie, Pawle, raz jeszcze dziękuję! :-)))

----
* no raczej późnym latem :)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 01.czerwca.2008)
« » Botanika « Archiwum « Archiwum 2011-12 « różności niekoniecznie serio «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji