Witam,
mam hale o powierzchni 900m2. Czy warto jeszcze zająć się przemysłową uprawą boczniaka? Hala znajduję się w woj. mazowieckim (około 100km od Warszawy). Co sądzicie o przemysłowej uprawie bocznia w tym woj. czy są tak duzi odbiorcy? czy są dobre jakościowo kostki? czy możecie zrobić kryptoreklamę firm (odbiorców jak i dostawców)? jeśli post narusza regulamin proszę o PW a nie blokowanie konta na 100% poprawię post :)
dzięki i liczę że pomożecie mi w podjęciu decyzji
#375
od października 2005
Rozpoczęcie działalności - to wydatki i dobre rozpoznanie rynku. Wszystko warto robić, byleby fachowo. Mieć halę i chęci - to trochę za mało. Trzeba mieć sporo gotówki, aby przetrwać okres rozruchowy firmy - to nic innego jak inwestycja w byznes plan.
Czy boczniak? Czy pieczarka? Tego typu produkty są już masowo w sklepach i za grosze kupowane przez wielkie sklepowe giganty - tyle, że w dużych ilościach. Czy się to opłaca? Skad my to mamy wiedzieć?
Od kilku lat, zauważyłem, że społeczeństwo nasze bardzo się postarzało. Dominuje grupa ludzi, którzy praktycznie walczą z różnego typu chorobami. Może trzeba byłoby zaryzykować i rzucić na sklepy grzyby zdrowotne?
http://www.shiitake.pl/ARTYK/art-reishi.htm To zaledwie przykład. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
No i jeszcze jedna uwaga. Na caym świecie sprzedaje się produkt gotowy. U nas w Polsce wytwórcy uparli się na półprodukt lub produkcję materiału do produktów już gotowych. Dużo się na tym traci.