Chciała bym oznczyć gatunek grzyba znajdujacy sie na danym produkcie spożywczym. Czy ma ktoś pomysł w jaki sposób mogałabym to zrobić? Szukałam klucza do oznaczania pleśni ale nic takiego nie znalazłam (niestety).Byłabym wdzieczna za każda informacje:)
Pozdrawiam :)
#1026
od maja 2002
To temat - rzeka.
Jakie konkretnie produkty spożywczemasz na myśli.
Przykładowo sprawcami gnicia owoców są grzyby z rodzajów: Botrytis, Monilia, Sclerotinia, Monilinia, Penicillium itd.
Pleśnienie mleka wywołują miedzy innymi grzyby z rodzajów Aspergillus, Cladosporium, grzyby drożdżowate itd.
Mięso i ryby - Mucor, Rhizopus, Thamnidium.
To tak na początek - szukaj głównie wśród Mucorales, Moniliales i Fungi imperfecti.
Dziekuje za odpowiedz.
Dokładnie to zmierzam zrobić prace(na olipiade biologiczną)o rodzajach pleńsni na produktach spozywczych i czynnikach jakie wpływaja na jej rozwój. Datego pytałam o jakąś litrature za pomoca której mogłabym oznaczyć danego grzybka, teraz jak wiem mniej wiecej czego szukać to moze sobie poradze. Pozdrawiam:)
Daj znać jak poszło na olimpiadzie:-) Trzymam kciuki!
Grzyby pleśniowe można oznaczyć wspomagając się atlasami grzybów patogennych człowieka - ostatnimi czasy coraz więcej grzybów jest oportunistycznymi czynnikami zakażeń - przykładem może tu być Fusarium
Najlepiej jest założyć mikrohodowlę (lub zrobić preparat bezpośredni), oglądnąć pod mikroskopem oceniając konidiofory. Łatwo można oznaczyć do poziomu rodzaju (z gatunkami może być już większy problem)
Narazie udało mi sie zdobyć jedynie "Grzyby mikroskopowe w mikrobiologii technicznej"(Olga Fassatiova)-jedyna pozycja jaka znajduje sie w bibliotece. Aktualnie choduje grzybki na pomidorze i czekam co wyrośnie:)Moze uda mi sie jakoś oznaczyć to co wyrośnie pod mikroskopem. Mam taka wielką nadzieje, bo do końca marca musze zdecydować sie na temat pracy, a jeśli ta okaże sie dla mnie niewykonlana to bede musiała zmienić temat:(
Pozdrawiam:)