U nas w regionie jest pełno takich "kurek", są wyrzucane. Okazało się że to Kolczak obłączasty - chciałbym zacząć zbierać, ale pisze że nie jest on zbyt smaczny. Co polecacie z nim robić?
#827
od lipca 2013
Ja zbieram tylko młode, do ok. 3-4 cm średnicy kapelusza, wszędzie piszą, żeby zbierać tylko młode osobniki, starsze są podobno kwaśnawe. Marynuje z innymi grzybami lub po prostu suszę, według mnie smakują jak większość grzybków. Jak nie ma innych (czyt. lepszych) grzybków w lesie to możesz zbierać, otruć się nie nie otrujesz! :)
#5851
od kwietnia 2004
Młode są pyszne w jajecznicy.
Stare są gorzkie.
Ja też zbieram tylko młode ale ostatnio gdzieś czytałem, że w starszych owocnikach gorzkie są kolce i po ich usunięciu grzyby nie są gorzkie. Jutro może to mi się uda sprawdzić, gdyż planuje wyjazd typowo na kolczaki.
Tak jak już napisano są pyszne w jajecznicy. Ja uwielbiam smażone (smażone są w smaku bardzo podobne do pieprznika jadalnego).