#207
od czerwca 2009
Witam. Zastanawiam się ostatnio czy prócz popularnych kurek zbieracie też te ametystowe do spożycia, czy raczej tylko zwykłe ?
#297
od marca 2010
Jak bym kiedyś znalazła, to bym chętnie zebrała, ale tam, gdzie ja zbiram, nigdy ich nie spotkałam. :-(
Pewnie chodzi Ci o lakówki ametystowe a nie pieprzniki ametystowe :-)
#208
od czerwca 2009
O pieprznika chodzi. Właśnie u nas w rejonach rosną tylko te, będąc na wakacjach zbierałem kurki a u nas są tylko te ametystowe. Nie wiem czy są tak samo smaczne dlatego pytam czy ma sens je zbierać.
#765
od lipca 2013
Kilka razy udało mi się znaleźć te grzybki, takie kurki z fioletowym odcieniem, jednak o wiele rzadsze od p. jadalnego. W moich okolicach wszystkie pieprzniki (czy to żółte czy zabarwione fioletowo) są nazywane kurkami i zbierane bez zastanowienia. Sam osobiście żyję po spożyciu, ale jakoś nie zastanawiałem się specjalnie nad smakiem, według mnie smakuje jak p. jadalny. Więc zbierać!!! :)
#210
od czerwca 2009
Też ostatnio jadłem z jajkiem i był super, jest faktycznie troszkę twardszy od P. jadalnego. Byłem 2 dni na grzybobraniu w górach i wysyp, wysyp jeszcze raz wysyp P. Ametystowego :)