bio-forum.pl

Pieprznik ametystowy

bez logowania - można przeglądać

od cze.2009
#0

1. Pieprznik ametystowy

Witam. Zastanawiam się ostatnio czy prócz popularnych kurek zbieracie też te ametystowe do spożycia, czy raczej tylko zwykłe?

od mar.2010
#0

2. Pieprznik ametystowy

Jak bym kiedyś znalazła, to bym chętnie zebrała, ale tam, gdzie ja zbiram, nigdy ich nie spotkałam.:- (

od gru.2003
#0

3. Pieprznik ametystowy

Pewnie chodzi Ci o lakówki ametystowe a nie pieprzniki ametystowe:-)

od cze.2009
#0

4. Pieprznik ametystowy

O pieprznika chodzi. Właśnie u nas w rejonach rosną tylko te, będąc na wakacjach zbierałem kurki a u nas są tylko te ametystowe. Nie wiem czy są tak samo smaczne dlatego pytam czy ma sens je zbierać.

od lip.2013
#0

5. Pieprznik ametystowy

Kilka razy udało mi się znaleźć te grzybki, takie kurki z fioletowym odcieniem, jednak o wiele rzadsze od p. jadalnego. W moich okolicach wszystkie pieprzniki (czy to żółte czy zabarwione fioletowo) są nazywane kurkami i zbierane bez zastanowienia. Sam osobiście żyję po spożyciu, ale jakoś nie zastanawiałem się specjalnie nad smakiem, według mnie smakuje jak p. jadalny. Więc zbierać!!! :)

od cze.2009
#0

6. Pieprznik ametystowy

Też ostatnio jadłem z jajkiem i był super, jest faktycznie troszkę twardszy od P. jadalnego. Byłem 2 dni na grzybobraniu w górach i wysyp, wysyp jeszcze raz wysyp P. Ametystowego :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji