2005.01.02 22:02

lis
Czytając wątek o "szatańskiej kurce" skojarzyłem ze zbieranymi w tym roku rydzami.
Czasem można trafić na okaz bez blaszek mający pod spodem grubą zrośnięta płaszczyznę. Jadłem je ale z pewnymi obawami. Czytałem też gdzieś ,że taki rydz jest czasami uznawany za podgatunek.
Czy widzieliście takie rydze?
Czy to jakiś rodzaj choroby?
2005.01.04 17:36

lis
Tak wyglądało , z tym ,że powierzchnia nie była biała, ale normalna ruda / rydzowa/ . Takiej bym przecież nie zjadł- fuj.
Widocznie to było początkowe stadium.
A że żyję widać mało szkodliwe.
ja tez znalazlem cos takiego,nie wiedzialem za bardzo co to jest czy rydz czy nie rydz ale zjadlem:)
#698
od 08-2002
Marek podał Ci dobrego linka. Ten rydz, który jest jako ostatnie foto na samym dole posta miał "wyglądającą zdrowo" powierzchnię kapelusza.
ps. czy w smaku był inny? chrupał inaczej? Napisz coś o tym.