#499
od kwietnia 2006
Słyszałem tylko o tym, że w Polsce radiacyjnie utrwala się: ziemniaki, cebulę, czosnek, pieczarki, przyprawy, suszone warzywa. Sądzona jakiś czas temu, że ta metoda jest szkodliwa i produkty takie są rakotwórcze (napromieniowanie, aby żywność nie zmieniła się-leżąc na półkach-wyglądu). Używa się promieniowania jonizującego i oprócz utraty w znacznym stopniu witamin, niczym innym nam to napromieniowywanie nie grozi. O tym, że pieczarki zawierają rakotwórcze substancje nie słyszałem. Czy autor wymienia jakie? Pozdrawiam.
#504
od kwietnia 2006
Jednak na forum to już chyba o wszystkim, co dotyczy grzybów było J Dzięki Aniu.
#516
od kwietnia 2006
Nie ma co panikować Sylwio. Nikomu niczym napromieniowywanie to (wg fizyków) nie może zaszkodzić. Poszukaj sobie na necie, napewno coś będzie "szerzej", niż ja napisałem. pozdrawiam.