bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Poradnik grzybiarza według gazeta.pl - porażka
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2009 «

#664
od września 2004

2009.08.13 00:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/5,80295,6921890,Grzyby_trujace_i_jadalne___poradnik_grzybiarza.html?i=0

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/5,80295,6921890,Grzyby_trujace_i_jadalne___poradnik_grzybiarza.html?i=2

Cytat:
"Po lewej pieprznik jadalny zwany kurką (cantharellus cibarius), po prawej trująca lisówka pomarańczowa (hygrophoropsis aurantiaca)"

Jak widać, sami nie umieją rozpoznać zwykłej kurki...

Cytat z komentarza:
"Z prawej powinna być gąska zielonka, gąska zielona (Tricholoma
equestre, syn. Tricholoma flavovirens).
Sama logika popdpowiada, na zdjeciu widać wyciete grzyby - po co
miałby ktoś to robic skoro są trujace :)"

Na dodatek oznaczyli jakiegoś koźlarza jako goryczaka żółciowego... ci "specjaliści" z gazeta.pl. Smutne. Wprowadzają ludzi w błąd, cóż, na takich nie ma siły...
i

#57
od października 2007

2009.08.13 08:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ireneusz Wilczek (wolff)
Wczorajszy poranek w TVN24 był w dużej części poświęcony grzybom, zatruciom itp.
Wypowiadało się wiele osób, w tym kilku tzw grzyboznawców oraz przedstawiciel sanepidu. Udało mi się wyłuskać z ich wypowiedzi kilka "kwiatków" typu: "wszystkie muchomory są trujące" lub określając "Borowikiem Szatańskim" Borowika Ceglastoporego. Jeden z tych "ekspertów" też opisał Goryczaka żółciowego jako grzyb trujący. Nie ma się więc co dziwić że jakiś tam redaktorzyna z podrzędnej witryny myli grzyby nie rozpoznając ich na zdjęciach.

#557
od grudnia 2006

Ale tak moi mili działają współczesne media; nie chodzi o rzetelne i obiektywne informacje dla społeczeństwa, ale o komercję i pogoń za sensacją. "Sezon się zaczyna, to musimy zrobić jakiś artykuł na temat grzybów- tylko po to żeby był i żeby nasza gezeta/telewizja były na czasie, a nie po to żeby rzetelnie przedstawić informacje ludziom..." - taka jest moja opinia!
i

#245
od sierpnia 2007

2009.08.13 22:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Adrian ma rację. Podchodzicie do tej fotogaleryjki zbyt poważnie. Po prostu jakiś pracownik portalu dostał polecenie zrobienia czegoś takiego o grzybach, bo sezon, itd. Czasu na realizację pewnie było 10-15 minut, bo w kolejce do zrobienia czekała fotorelacja o znanej aktorce i jej rozstępach, a na dodatek takie rzeczy to się pewnie robi ze sztampowego gotowca typu: grzyb X podobny do grzyba Y. Ten co to robił miał pewnie głęboko grzyby, zdjęcia i ich czytelność, nazwy, itp.

A tak gwoli ścisłości, to goryczak żółciowy faktycznie jest słabo trujący. Jego konsumpcja (o ile to jest w ogóle wykonalne) prowadzi do zaburzeń gastrycznych.
Choć w porównaniu do niego, zielonka (Tricholoma equestre) jest o wiele bardziej toksyczna, acz bez porównania smaczniejsza.

#347
od października 2007

2009.08.14 15:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Smyczek (emeryt)
Super znawcą nie jestem ,ale z toksycznośćią gąski zielonki Adamie (Tricholoma Equestre) to gruba przesada. .Cytat z atlasu Marka S.,,Smaczny i poszukiwany grzyb jadalny. Dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa na terenie Polski."

#6507
od grudnia 2003

Nadmierne spożywanie gąski zielonej prowadzi do artofii mięśni.
i

#2054
od października 2005

Im bardziej ludzie się boją grzybów - bo trujące - tym lepiej dla nas grzybofisiów. Muchomory - oczywiście - wszystkie trujące a ceglastopory najbardziej - nawet robaki się boją w nim zamieszkać :-)))
Trzeba tylko uświadamiać, żeby ludziska nie kopali do grzybów trujących. Znaleść motyw taki jak: jak kopniesz do trujaka, to rozsiejesz grzybnie i dobre grzyby rosnąć nie będą, tylko same trujaki będą wszędzie. :-))) Tym to sposobem, nieuświadomiony naród nie będzie kopać do grzybów, których nie zbiera ... ku naszej uciesze :-)
i

#2055
od października 2005

Im bardziej ludzie się boją grzybów - bo trujące - tym lepiej dla nas grzybofisiów. Muchomory - oczywiście - wszystkie trujące a ceglastopory najbardziej - nawet robaki się boją w nim zamieszkać :-)))
Trzeba tylko uświadamiać, żeby ludziska nie kopali do grzybów trujących. Znaleść motyw taki jak: jak kopniesz do trujaka, to rozsiejesz grzybnie i dobre grzyby rosnąć nie będą, tylko same trujaki będą wszędzie. :-))) Tym to sposobem, nieuświadomiony naród nie będzie kopać do grzybów, których nie zbiera ... ku naszej uciesze :-)

#2056
od października 2005

Jak Wy otwieracie tego zapodanego linka. Ani jeden, ani drugi nie otwiera mni się :-(
i

#4423
od listopada 2005

2009.08.14 17:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Ktoś zapewne już dostał "po nosie" ,bo:

Nie znaleziono strony o podanym adresie.

Przepraszamy. Strona, której szukasz nie została odnaleziona. Prawdopodobnie została skasowana, zmieniono jej nazwę albo została czasowo usunięta. Sprawdź poprawność adresu lub zajrzyj na stronę startową naszego serwisu


A swoją drogą, Twoja pomysłowość godna przebiegłości samego Zagłoby.
Istotnie edukacja, którą proponujesz jest wyśmienita - tylko, czy trafi do wszystkich pseudozbieraczy" - oto jest pytanie
i

#246
od sierpnia 2007

2009.08.14 20:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
W kwestii zielonki, to Marek Snowarski wszystko dokładnie opisał:
http://www.grzyby.pl/Tricholoma_equestre-poisoning.htm
W skrócie o rabdomiolizie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rabdomioliza
Lekarzem nie jestem, ale najwyraźniej krytycznym powikłaniem ewentualnego zatrucia jest uszkodzenie nerek. Choć faktycznie, aby się zatruć, trzeba (nie)zdrowo przesadzić z ilością zjedzonej zielonki.

A tych zdjęć już nie ma na portalu gazeta.pl, usunęli tę galerię ze zdjęć. Była w dziale 'zdjęcia > ciekawostki' i zaiste była to ciekawostka.

#348
od października 2007

2009.08.14 21:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Smyczek (emeryt)
No to doczytałem Adamie. Akurat u mnie zielonki nie występują ,ale kilka razy jadłem zakupione w zieleniaku. Z tego co przeczytałem u Marka wynika trzeba by je spożywać bardzo często żeby zachorować np. 9 dni pod rząd. Ostatnio zjadłem dwie sztuki tego grzybka razem z innymi prawie rok temu po ZLOCIE.Mimo bardzo małej toksyczności powinno się je (gąski zielonki)wycofać z obrotu handlowego.Może lepiej w ogóle grzybów nie jeść np. twardych , mało smacznych i również lekko toksycznych ceglaków:-))

#558
od grudnia 2006

Janku o czym ty piszesz?! Zielonka to jeden z najsmaczniejszych grzybów, przynajmniej wg. mnie, a żebym miał jeść ją przez 9 dni non-stop to chyba bym zwariował...
i

#624
od marca 2006

Nowe wydanie KIESZONKOWEGO ATLASU GRZYBÓW - WALTER PATZOLD, HANS E.LAUX (wydane łącznie z GAZETĄ WYBORCZA):
-gąska jest oznaczona tutaj TRUPIA CZASZKĄ i dopisek: "Chociaż gąska jest jeszcze sprzedawana na targowiskach, możliwe, że jest trująca". .......Ponieważ g. zielonka nie jest już uznawana za grzyb jadalny, zbędne są porównania z g. siarkową i muchomorem zielonawym i dalej....Według francuskich badań, po spożyciu w pojedynczych przypadkach występowała rabdomioliza, czyli uszkodzenie tkanki mięśniowej skutkujące niewydolnością nerek.

(wypowiedź edytowana przez grzegorzww 15.sierpnia.2009)

#387
od października 2007

2009.09.09 21:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Smyczek (emeryt)
Czyli najlepiej nie jeść żadnych grzybów. Oczywiście żartuję. Akurat przed chwilą wsunąłem pełny talerz smażonych kan i gołąbków.
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2009 «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji