bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Grzyb dla początkującego.
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Jak zbierać grzyby (do jedzenia) «

#80
od kwietnia 2005

2005.10.08 23:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin. (marcin)
Od lat mam swój stały repertuar zbieracza, w skład którego wchodzą sowy pardon - kanie ;-), gąski zielonki, kurki, rydze, opieńki oraz koźlaki i borowiki. Sporadycznie maślaki.

Chciałbym go poszerzyć o nowe gatunki, ale - przynajmniej na razie - łatwe do identyfikacji, niemal niemożliwe do pomylenia, za to rozpoznawalne bez użycia mikroskopu czyli w plenerze. Dobrze, by były to gatunki pospolite. Taki grzyb dla początkującego.

Krótko: co polecicie (i dlaczego)?

(wiadomość edytowana przez Marcin 08.października.2005)

(wiadomość edytowana przez Marcin 09.października.2005)
i

#904
od grudnia 2003

1)Gąski siwe,niekształtne.Są równie dobre jak zielonki,są dość łatwe do identyfikacji i rosną do b.póżnej jesieni.
2)Podgrzybki brunatne-dziwi mnie że nie zbierasz.
3)Płachetki kołpakowate-niemki,grzyby b.charakterystyczne,b.dobre,nadają się do wszystkiego.






#82
od kwietnia 2005

2005.10.09 09:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin. (marcin)
Siwych nie znam, niemki i podgrzybki czasem zbieram, choć nie gustuję w nich.

#82
od sierpnia 2004

2005.10.09 20:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Marcin, proponuję Ci np. Czernidłaka kołpakowatego. Super grzybek: piękny, delikatny i wybornie smakuje.

#83
od kwietnia 2005

2005.10.09 21:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin. (marcin)
Obiecuję sprawdzić. :)

Przyszło mi do głowy ucho bzowe, chyba nie da się pomylić.

Macie jeszcze jakies propozycje?

#2104
od kwietnia 2004

2005.10.10 08:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Tak, ale nie ma smaku. Szkoda zrywać.

#40
od października 2003

2005.10.10 09:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

roman jurzak (rjk)
Nie mogę się zgodzić jest fantastycznie chrupkie i idealne do chińskich potraw :)
i

#2109
od kwietnia 2004

2005.10.10 10:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Tak, do chińskich potraw, jako coś uzupełniającego. Tak. Poza tym: jadłam to w różnych postaciach i, poza konsystencją chrząstkowatą nie ma w uchu nic smacznego.
i

#2110
od kwietnia 2004

2005.10.10 10:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Marcin, gołąbki są łatwe, jadalne (te, które nie śmierdzą, nie pieką w język, nie są gorzkie). A naprawdę to BARDZO smaczne grzybki. Chrupiące, twrde, bielutkie, pachnące. Polecam, naprawdę warto.

#84
od kwietnia 2005

2005.10.10 11:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin. (marcin)
Gołąbki...rodzice kiedyś zwali niektóe "surojadkami", lecz nigdy ich nie zrywaliśmy.Czasem zdarza mi się rozpoznać w czymś gołąbka, w różnej postaci i kolorze. Czy jest jakaś uniwersalna zasada na rozróżnienie gołąbka od nie-gołąbka?

Wiem że pytania mogą wydawać się trywialne, ale ludzie wciąż trują się grzybami - a ja nie zamierzam zasilić statystyk.

#40
od lipca 2004

2005.10.10 12:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jerzy Staroń (preskaler)
Ja bym polecał grzyby z gąbką od spodu bo nimi zatruć się trudno! To znaczy zdarzają się trujące ale bardzo rzadko. Goryczak jest gorzki i łatwy do rozpoznania bo w smaku gorzki. "Szatan" jest tak rzadko występującym grzybem, że trudno go spotkać. Z tymi blaszkowymi to ja bym nie był taki pewny! Muchomor sromotnikowy (przyczyna śmierci wielu ludzi) jest bez specjalnego smaku i zapachu więc dość łatwo go pomylić. Polecam opieńki! Można się pomylić ale też mają charakterystyczne cechy. Opisywane i wielokrotnie obfotografowane na "Forum". Co do smaku to można dyskutować. mnie smakują bardzo jako marynowane, w specjalnej, zaciąganej zupce itp.
i

#2121
od kwietnia 2004

2005.10.10 12:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Gdzieś tu był taki temat. Jak kilka razy znajdziesz gołąbka i pojmiesz, w czym rzecz, nigdy się nie pomylisz - są bardzo charakterystyczne.
i

#2122
od kwietnia 2004

2005.10.10 12:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Marcin, tutaj
https://www.bio-forum.pl/messages/33/1571.html
Myślę Preskaler, że Marcin dotarł do kolejnego etapu poznawania grzybów i chciałby czegoś więcej

#85
od kwietnia 2005

2005.10.10 14:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin. (marcin)
Dzięki Jolka! Czegoś takiego potrzebowałem.


Preskaler - kanię odróżnię od sromotnikowego chyba nawet z zamkniętymi oczyma. Z tym na szczęście nie mam problemu. :-)

#0

2006.10.31 07:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

dorota zet
Witam. A jesli juz zbierze sie szatana :( (nie mam pewnosci-a juz wszystkie grzyby udusilam):(, czy jest jakis sposob by sprawdzic, czy w srodku nie ma trujacych?

#4288
od maja 2003

2006.10.31 08:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Nie ma takich sposobów.
Ale jeśli masz w garnku tylko grzyby rurkowe (podobne do prawdziwków i podgrzbkow itp. - bez BLASZEK na spodzie kapelusza) to obecność NIETRUJĄCEGO (co najwyżej powodującego lekkie niedyspozycje żołądkowe) "szatana" wyczujesz po gorzkim smaku potrawy.
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Jak zbierać grzyby (do jedzenia) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji