wlasnie czytam,
i co Wy na to ?
---
i jakby co podaje przepisiki
TRUFLE BIAŁE (TUBER MAGNATUM PICO)
używane w cienkich plasterkach do różnego rodzaju przekąsek, do surowego mięsa (tatar lub carpaccio - cienkie plasterki surowej chudej wołowiny), fondu, tagliatelle, risotto, jaja sadzone, sery
tagliatelle z białymi truflami
1kg mąki, 20 żółtek, 4 całe jaja, białe trufle
wysypać mąkę, we wcześniej uformowany dołek rozbić jaja i ugnieść, rozwałkować na cienkie plastry i ostrym nożem pociąć na wąskie paski, wysuszyć, a następnie wrzucić do gotującej wody, podawać ze startymi białymi truflami (można również dodać odrobinę masła)
agnolotti z serem, szpinakiem i truflami
nadzienie - 600g sera, który się łatwo topi (najlepiej fontina), 300g mleka, 8 żółtek, krem z trufli
ciasto - 500g mąki, 6 jaj
szpinak - 500g szpinaku, płynny sos beszamelowy (przepis na beszamel poniżej), gałka muszkatałowa
nadzienie - pokroić ser na cienki plasterki i wrzucić do mleka, dodać żółtka i krem truflowy, pozostawić na godzinę, następnie gotować na małymogniu ciągle mieszając aż roztopi się ser a mieszanina zgęstnieje, ugnieść składniki na ciasto i rozwałkować na cienkie plastry nałożyć nadzienie na ciasto, zawinąć i zakleić tak aby uformować agnolotti (podobny kształt do pierogów) ugotowany szpinak zmieszać z sosem beszamelowym i gałką muszkatałową, następnie zmielić, ugotować agnoloti, zmieszać ze szpinakiem, posypać utartymi białymi truflami
karczochy z jajkiem i truflami `niespodzianka jesieni'
2 karczochy, 1 cytryna, 2 łyżki stołowe oliwy, 1 ząbek czosnku, ½ łyżki stołowej posiekanej zielonej pietruszki, sól, świeżo zmielony pieprz, rozmaryn, papryka, 2 żółtka, białe trufle
użyć tylko środki karczochów, polać sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się czarne, pokroić cienko, podgrzać olej i podsmażyć czosnek, dodać karczochy i pietruszkę, smażyć przez około 4 minuty, dodać rozmaryn i szczyptę papryki, gotować na małym ogniu przez około 15 minut, położyć karczochy na talerzu, a na każdym surowe żółtko, posypać startymi białymi truflami
TRUFLE LETNIE (TUBER AESTIVUM VITT)
używane obrane ze skóry, pokrojone na cieniutkie plasterki do poniżej opisanych dań lub zmielone - podsmażyć ząbek czosnku na oleju, wyjąć czosnek, do ostudzonego oleju dodać zmielone trufle, sól i pieprz, w ten sposób otrzymany sos można użyć do pierwszych i drugich dań, omletów, jaj
TRUFLE CZARNE ZIMOWE (TUBER MELANOSPORUM)
używane w kuchni podobnie jak trufle letnie
SOS GRZYBOWY Z LETNIMI TRUFLAMI
podgrzać na patelni z dodatkiem czosnku i masła, podawać jako sos do makaronu lub ryżu, idealny również do grzanek, mięsa i ryb
spaghetti z letnimi truflami
500g spaghetti, 120g sosu grzybowego z truflami, garść zielonej pietruszki
ugotować spaghetti w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, następnie dodać sos grzybowy z truflami, dobrze wymieszać i posypać pietruszką
rostbef cielęcy z sosem grzybowym z truflami
około 300g mięsa cielęcego, ząbek czosnku, mąka, 50g masła, 1 cebula, trochę selera, szklanka białego wina, 120g sosu grzybowego z truflami, sól, pieprz
zawinąć mięso i związać, posypać solą i pieprzem, obsypać cienką warstwą mąki, włożyć do brytfanny, gdzie wcześniej zostały podsmażone ząbek czosnku, cebula, seler, dodać wino i smażyć na dużym ogniu tak długo aż wyparuje alkohol, zmniejszyć ogień i dalej gotować, następnie wyjąć mięso, pokroić na plastry o grubości około1/2 cm, rozłożyć na półmisku i polać wcześniej podgrzanym sosem grzybowym z truflami
KREM BOROWIKOWY Z TRUFLAMI
świetny dodatek do pierwszych dań, mięsa i ryb, również do tostów na ciepło i zimno
MASŁO Z TRUFLAMI
Idealne do sosów, do każdego rodzaju mięsa i ryb, również do tostów i pierwszych dań
KREM Z OLIWEK I MIGDAŁÓW Z TRUFLAMI
jako dodatek do pierwszych dań należy rozpuścić zawartość w oliwie z oliwek lub płynnym maśle, aby nadać aromat pieczeni należy dodać do sosu pod koniec pieczenia, do grzanek zmieszać z masłem
POLENTA Z TRUFLAMI
zagotować 1,3 litra wody, dodać polentę, często mieszając gotować na małym ogniu przez około 40 minut, dodać masło i ser do smaku lub inny sos
RYŻ Z TRUFLAMI
podsmażyć cebulę, wsypać surowy ryż, zalać szklanką białego wytrawnego wina, stopniowo dolewać 1,5 litra rosołu, posolić i gotować na średnim ogniu przez około 25 minu, pod koniec gotowania dodać odrobinę masła
OLIWA Z OLIWEK AROMATYZOWANA BIAŁYMI TRUFLAMI
idealna do pierwszych dań, mięsa i ryb
makaron wstążki z oliwą
500g. makaronu, 100g. masła, 70g. parmezanu, 100g. szpinaku, 100g. grzybów - borowiki lub pieczarki, oliwa aromatyzowana białymi truflami
posiekać grzyby i liście szpinaku, gotować na patelni razem z masłem przez około 5 minut, zagotować w osolonej wodzie makaron, odlać wodę, makaron wrzucić na patelnię do grzybów i szpinaku, dodać parmezan i dwie łyżki oliwy aromatyzowanej białymi truflami, podawać ciepłe
risotto z oliwą
500g ryżu, 80 g masła, 200g grzybów - borowiki lub pieczarki, kawałek cebuli, 2 łyżki stołowe oliwki aromatyzowanej białymi truflami, parmezan
podsmażyć cebulę na maśle, dodać grzyby i zostawić na ogniu przez dwie minuty, dodać ryż, następnie dolać gorący rosół i mieszać często aż ryż będzie gotowy, zdjąć z ognia, dodać parmezan i oliwę
cielęcina z grzybami i oliwą
6 plastrów cielęciny, 25g masła, 500g grzybów - borowiki lub pieczarki, łyżka mleka, oliwa aromatyzowana białymi truflami
smażyć na maśle na oddzielnych patelniach cielęcinę i grzyby, wrzucić grzyby do mięsa, dodać łyżkę stołową mleka i dwie łyżki stołowe oliwy
KREM Z BOROWIKÓW Z TRUFLAMI
grzanki z kremem z borowików z truflami
natrzeć pokrojony chleb lub tosty czosnkiem, na patelni rozgrzać krem z borowików z dodatkiem odrobiny oliwy, posmarować chleb i podawać ciepłe
risotto z kremem z borowików z truflami
500g ryżu, 100g masła, 200g parmezanu, ½ szklanki białego wina, 1 litr rosołu, 100g mięsa na gulasz, 1 łyżka stołowa posiekanej cebuli, 150g kremu z borowików
podsmażyć na maśle mięso razem z cebulą, kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać wino i gotować tak długo aż wyparuje, wsypać ryż a następnie wlać rosół i gotować ciągle mieszając, kiedy ryż będzie gotowy dodać krem z borowików i dobrze wymieszać, posypać parmezanem i podawać ciepłe
cielęcina w kremie borowikowym z truflami
6 plastrów cielęciny, 100g masła, mąka, ząbek czosnku, szklanka wina Marsala wytrawnego, sól, pieprz, 150g kremu z borowików
rozbić mięso i obsypać w mące, na patelni rozpuścić masło z czosnkiem, dodać mięso a następnie sól i pieprz, przewrócić mięso na drugą stronę tylko raz, zalać winem Marsala i gotować chwilę, dodać krem z borowików, gotować jeszcze minutę, następnie podawać ciepłe
MĄKA AROMATYZOWANA BIAŁYMI TRUFLAMI
zalecane proporcje
do sosów: na 1 kg zwykłej mąki - 15g mąki aromatyzowanej truflami
do makaronów domowych: na 1 kg zwykłej mąki - 20g maki aromatyzowanej truflami
naleśniki z kremem z białych trufli
12 naleśników, 100g sera gruyere, ¼ litra mleka, sól, 80g zwykłwej mąki, 2g mąki aromatyzowanej truflami, 50g sera fontina, 30g masła, 25g sera gorgonzola, 3 łyżki parmezanu, 1 żółtko jaja
najpierw należy przygotować sos beszamel w następujący sposób: podgrzać mleko, na małym ogniu rozpuścić masło, zmieszać zwykłą mąkę z mąką aromatyzowaną truflami, dodawać stopniowo mąkę do masła mieszając drewnianą łyżką, następnie dodawać stopniowo mleko aby otrzymać płynny sos beszamelowy, sos beszamelowy zdjąć z ognia, zetrzeć sery i dodać do sosu razem z żółtkiem, następnie postawić znowu na ogniu i ciągle mieszając podgrzać, naleśniki polać sosem, zawinąć i podpiec w piekarniku przez około 5 min
gnocchi z mąką aromatyzowaną truflami
1 i 1/2 kg ziemniaków, 300g zwykłej mąki, 6g mąki aromatyzowanej truflami, 1 jajo, sól
jako sos polecamy klasyczne ragu pomidorowe, do którego można ewentualnie dodać szczyptę mąki aromatyzowanej truflami lub sos beszamelowy, na który przepis podaliśmy wyżej
aby przyrządzić gnocchi - zagotować ziemniaki, utłuc jeszcze gorące, następnie dodać obydwa rodzaje mąki, jajo i szczyptę soli, wszystko dobrze wymieszać, uformować paluszki o szerokości około 1 cm i pokroić na kawałki o długości około 1 i ½ cm, gotować gnocchi w dużej ilości osolonej wody, podawać z jednym z wyżej wymienionych sosów
sola w mące aromatyzowanej truflami
6 ryb (sola) średniej wielkości, masło, 2 lub3g mąki aromatyzowanej truflami, 100g zwykłej mąki, cytryna, sól
wyczyścić dobrze ryby, posolić a następnie obsypać wcześniej wymieszaną mąką (zwykła + aromatyzowana truflami), piec na patelni, na maśle z dodatkiem dwóch łyżek soku z cytryny, podawać ciepłe
(wypowiedź edytowana przez rapatang 14.sierpnia.2007)