Hej,
krąży wiele mitów związanych z tym, że grzyby nie maja żadnych wartości odżywczych.
Nic bardziej mylnego. Są gatunki, które mogą przynieść nam wiele korzyści.
Wyczytałam na farmacjapraktyczna.pl że na przykład uprawiane w Azji grzyby shiitake maja lecznicze właściwości, które chronić mogą przed nowotworem.
A Wy słyszeliście coś na ten temat? Może macie jakieś gatunki, które warto zjadać i są dla nas zdrowe?
Temat rzeka :-)
Wartości odżywcze, wartości lecznicze, wartości psycho...
Internet w tym temacie jest bardzo bogaty, problem jedynie w tym "co jest prawdą, co jest fałszem, a co domniemaniem" ;-)
W istocie temat rzeka. Zacznijmy od błyskoporka podkorowego, który w formie sterylnej jest jednym z leków przeciwnowotworowych. Skuteczny tylko w przypadku, kiedy nie mamy "trumny pod pachą". Grzyby mun, Hirneloa auricula-judae obniżają poziom cholesterolu. Grzyby Shiitake są skuteczne w bardzo wielu chorobach.