Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Na wyłuskanym z końskiej kupy ziarenku zboża
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Śluzowce « Archiwum « Archiwum 2005 «
i

#1850
od sierpnia 2002

2005.10.07 18:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
2005-10-07

Fotografowałem workowce na końskiej kupie i - co chyba zrozumiałe - zapragnąłem ją rozbabłać. W środku, pośród robaczków, słomy i ziarenek moją uwagę zwróciło takie jedno, obrośnięte.... jakimś ?śluzem.

1

Po wyschnięciu, ponieważ wyglądało jak typowy śluzowiec - wrzuciłem go pod mikroskop.

Powiększenie 125 x
2
3
4

Powiększenie 500 x (ostrość na jakieś ?kropelki)
5

Powiększenie 500 x (po rozgnieceniu szkiełkiem nakrywkowym)
6

Jakieś pomysły? Albo podstawowe pytanie: czy to jest śluzowiec??
i

#1851
od sierpnia 2002

2005.10.07 18:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Zbliżenie powiększenia 125 x

1212

#36
od września 2005

2005.10.27 20:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Ronikier (ania2)
To nie jest śluzowiec. Śluzowiec w stanie śluzowatym nie ma jeszcze zarodników, bo śluzowiec w stanie śluzowatym to taka duza ameba (pełzak), która pełza i "połyka" czyli oblewa śluźnią różne bakterie i inne drobne "żyjątka" a potem je trawi. Pod koniec tego stadium życiowego śluźnia skupia się i formuje ciała owocowe, którymi najczęściej są wolne zarodnie. Wyjątkiem jest Ceratiomyxa czyli śluzek, który w momencie tworzenia zarodników ma konsystencję śluzowatą, a zarodniki tworzy na zewnątrz, a nie w zarodniach, dlatego też ostatnio często śluzek jest wyłączany z klasy śluzowców właściwych (Myxomycetes) i włączany do klasy Protosteliomycetes.

Wiec jesli te zarodniki wytworzyło to śluzowate stworzonko ze zdjęcia, to jest to raczej jakiś grzyb a nie śluzowiec. Śluzowce poza tym raczej wolą ściółkę i drewno niż odchody.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Śluzowce « Archiwum « Archiwum 2005 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji